Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Невреме опустошило Јужну Србију

rssBookmark and Share

Лесковац 25.06.2011. Извор: Јужне вести, Танјуг, Алексинац.Нет

Иако и даље нема званичних извештаја, извесно је да је штета коју је синоћно невреме изазвало велика.
- Страховито невреме проузроковало комплетан нестанак електричне енергије у алексиначкој општини..
- Због нестанка струје нестало је и воде, као и комуникација.
- Невреме проузроковало огромну штету.

Невреме опустошило Јужну Србију

Штабови за ванредне ситуације у општинама Нишавског управног округа су у заседању и у току је утврђивање штете после града и олујног ветра - речено нам је у Центру за обавештавање.

Прве процене и подаци којим Центар за обавештавање располаже указују да је највеће штете било на подручју општине Алексинац где екипе раде на обезбеђивању редовног снабдевања струјом.

У алексиначкој општини, према приспелим подацима, 15 села је синоћ захваћено градом, навели су у Центру за обавештавање.

У свим општинама Нишавског управног округа екипе су на терену и утврђују штету на пољопривредним усевима, казали су у Центру за обавештавање.

Према подацима којима у Центру располажу, много већа штета у нишком крају нанета је од олујног ветра него од града као што је то случај и са општином Дољевац где град, на пример, није падао.

У општини Мерошина највише су погођена села Азбресница и Јовановац, а у гаџинханској општини дошло је до привременог нестанка струје.

Многи грађани у Нишу звали су и жалили се због оштећења на аутомобилима, а јак ветар ломио је гране дрвећа.

Јак олујни ветар оштетио је многе пластенике у селима од Ниша према Лесковцу, испричали су Танјугу сељаци на нишкој пијаци који су дошли јутрос са тог подручја.

У Центру за обавештавање навели су да је синоћ, почев од 21 часа, са 39 противградних станица испаљено више од 70 ракета и да је у току попуна броја и снабдевање станица новим ракетама.

Тиме је, како се оцењује, знатно ублажена укупна штета од града у нишком крају.

Олуја обарала раднике са скела

Прве информације говоре да су у Нишу највише „награбусиле“ шофершајбне аутомобила, које у насељу Пантелеј нису одолеле ударима града величине ораха. Из тог насеља се јавили су нам се читаоци који кажу да су остали без стакла на возилима.

Три особе затражиле су лекарску помоћ, али су лакђе повређене. Према за са сада непотврђеним информацијама, реч је о радницима на скели у Душановој улици. Њих су, вероватно, погодили грумени града тако да су изгубили равнотежу и пали са скела. Центар града био је засипан комадима града, тако да су поједина дрвећа остала без већих грана, а у граду се на безброј места створила поплава јер неки, одавно већ запушени сливници, нису могли да служе као проток толиком налету воде.

Проблем се збио у школи „Иво Андрић“ где је вода допрла до струјних инсталација, па је ова образовна установа остала без електричне енергије. Велики проблем удари громова направили су мобилном оператеру „Теленор“, па су комуникације биле отежане од 22 сата па све док невреме није нестало.

 

Невреме одсекло Алексинац од света

15 села алексиначке општине захваћено је градом. Званичних извештаја и даље нема, али је очигледна огромна штета на њивама. Надземно поврће је готово уништено. За процену штете ће бити потребно неколико дана.

На улицама града синоћ је било крупног песка кога је вода донела са околних брда. У неким деловима града било је толико воде да су улице биле непроходне. Гране са дрвећа су направиле додатни застој, а алексиначка полиција је имала пуне руке посла око регулисања саобраћаја. Додатни проблем представљао је мркли мрак, јер није било ни осветљења нити месечине.

На почетку невремена нестало је и струје. По речима надлежних не зна се када ће доћи до опоравка система, а незванично се сазнаје да овакво стање може потрајати неколико дана.

У електропривреди кажу да покушавају све да би допремили струју до битних потрошача - водовода, болнице и хитних служби.

Главни квар је на далеководима који снабдевају алексиначку општину из правца Ниша, као и Крушевца. Поред тога постоји и штета на локалним системима који су лакше отклоњиви.


#   Лесковац   Алексинац   полиција   Мерошина   Дољевац   невреме   Иво Андрић   Азбресница   Јовановац   Пантелеј   олујни ветар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима