Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Догодине уместо 17.500 само 4.500 бесплатних карти за старије

rssBookmark and Share

02.12.2014. Јужна Србија Инфо/Новости

Од Нове године у граду на Нишави ће важити нове одлуке о тарифама у градском и приградском саобраћају

Ниш: Догодине уместо 17.500 само 4.500 бесплатних карти за старије

 По новом тарифном систему у јавном градском и приградском саобраћају, усвојеном на последњој седници Градског већа, право на бесплатни превоз од Нове године имаће Нишлије старије од 70 година, са пензијом испод 15.863 динара. Попуст од 50 одсто следоваће онима чија су примања до 38.179 динара, а сви остали - са пензијама преко тог износа - мораће да плате пуну цену карте.

Новина је у томе што се са увођењем потпуно нове методологије у уређењу ове области, поред година старости, водило рачуна и о висини пензије, односно социјалном статусу пензионера.

- Најновији подаци показују да чак 17.500 Нишлија старијих од 70 година тренутно има право на бесплатни превоз, а применом нове одлуке тај број ће се свести на 4.500. Око 13.000 њих плаћаће половину цене карте, док ће пуна цена важити за 1.500 старијих од седам деценија - каже ресорни већник Михајло Здравковић, истичући да је овакво решење било неминовно у ситуацији када је примарни циљ што мање издвајање из све плиће градске касе за финансирање превоза.

Наш саговорник истиче и да су, само досадашњим променама, уштеде за буџет града - са нешто више од четири - повећане на 16,5 милиона динара, а када се на то додају и трошкови за рад кондуктера, које сада сносе превозници,месечно ће се „шпарати“ око 24 милиона.

Корекције су, иначе, усвојене и за још неке категорије Нишлија, па је бесплатни превоз укинут инвалидним лицима која нису у првој категорији инвалидитета, док ће слепи, глуви и наглуви моћи да се возе без плаћања карте само ако степен њиховог оштећења износи најмање 70 одсто. За пратиоце инвалида бесплатан превоз остаће на снази једино ако докажу да живе у заједничком домаћинству са особом која остварује поменуто право.

Коментара: 0


#   Градско веће   Михајло Здравковић   бесплатан превоз   градски превоз   Глуви и наглуви
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима