Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш обележио Дан ослобођења у Великом рату

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2020. Јужна Србија Инфо

Полагањем венаца на споменик Ослободиоцима на Тргу краља Милина, обележена је годишњица ослобођења Ниша у Првом светском рату. Венце су положили градоначелница Драгана Сотировски, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић, председник СГ Ниша Бобан Џунић, представници борачких организација, политичких организација, потомци бораца, Коло српских сестара.

Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо
Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо

Венци су се до сада, на овај  дан, традиционално полагали на  споменик Петру Бојовићу али због радова у центру града на обележавању 102. годишњице ослобођења Ниша то сада није било могуће.

‘’Данас је дан када грађани Ниша обележавају ослобођење у  Првом светском рату. Клањамо се сенима људи који су дали своје животе за Србију и ослобођење нашег града. Оно што је нама за наук је да се боримо и да радимо за добробит наше државе и града и да не заборавимо оне којима се данас клањамо јер они су ти који су  поставили темеље слобе, мира и равноправности међу свима нама. Запамтимо историју и тежимо будућности’’- истако је Бобан Џунић, председник Скупштине града Ниша.

Из Удружења потомака ослободулачких ратова Бранислав Радовановић каже да је много жртава било и да се морамо сећати оних који су дали живот за слободу.

‘’Данас обележавамо 102.годину од ослобођења Ниша у Велимом рату. Србија  је сразмерно броју становника у том рату дала највећи број  жртава, скору једну трећину своје мушке популације. Ове године венце нисмо могли да  положимо на споменик Петру Бојавићу који је био са својим јединицама на челу ослободилачке војске  које је ослободила Ниш’’- каже Бранислав Радовановић.

Прва српска армија је 12. октобра 1918. године ослободила Ниш. Након пробоја Солунског фронта 1918. године почела је акција српске војске ослобађања територија окупираних од Бугарске, која је 29. септембра 1918. године капитулирала.

Војвода Петар Бојовић је 1. октобра 1918. издао заповест дивизијама да крену у ослобађање југа Србије.

Дунавска дивизија је ослободила Врање 4. октобра, Владичин Хан 5. октобра, дан касније ослобођена је Грделица, 7. октобра ослобођен је и Лесковац, а Брестовац и Житни Поток ослобођени су 8. октобра. Трупе Прве српске армије 9. октобра 1918. отпочеле су операцију за ослобађење Ниша. Моравска дивизија је 10. октобра освојила Селичевицу и наставила продор према Горици и Бубњу. Ниш је ослобођен 12.октобра.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   први светски рат   Бобан Џунић   велики рат   Нишавски управни округ   Петар Бојовић
#GradonacelnicaN @DzunicBoban @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима