Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Потписана Eвропска повеља о родноj равноправности

rssBookmark and Share

09.08.2014. Танјуг

Представници Савета за родну равноправност Владе Србиjе и град Ниш потписали су Eвропску повељу о родноj равноправности на локалном нивоу, а са представницима Aгенциjе за родну равноправност Босне и Херцеговине и невладином организациом "Aуреола" Mеморандум о регионалноj сарадњи.

Државна секретарка и председница Савета за родну равноправност Стана Божовић рекла jе да Србиjа на свом европском путу мора да достигне стандарде коjи важе у области равноправности полова и да ће Србиjа уважавати добру праксу у тоj области земаља у окружењу. 

Oна jе рекла да jе Савет донео препоруке у време поплава у Србиjи коjе су се односиле на безбедност жена у ванредним ситуациjама и елементарним непогодама у складу са одредбама Повеље УН 1325 "Жене,мир, безбедност". 

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао jе да jе око 1.300 градова потписало Eвропску повељу о родноj равноправности, а да jе у Србиjи тек 25 градова и општина потписало таj документ. 

Перишић jе рекао да jе успостављање регионалне сарадње потврда опредељености да се женама обезбеди бољи положаj, да их буде више на местима одлучивања и да буду jеднако плаћене за исти рад са мушкарцима. 

Представница Aгенциjе из БиХ Самра филиповић Хадзиабдић рекла jе да се са сарадњом почиње из Ниша зато што jе таj град испунио све услове за развиjање своjих капацитета у области родне равноправности. 


#   Зоран Перишић
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима