Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ево шта све неће радити викендом, а шта хоће и радним данима и до колико сати

Bookmark and Share

03.12.2020. Јужна Србија Инфо

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Коме је ограничено радно време?

Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка, у 17 часова, до понедељка, у 5 часова ујутру без изузетка. Њихово радно време биће од понедељка до петка, од 5 до 17 часова.

Угоститељским објектима дозвољено је да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечје играонице такође неће радити од петка, у 17 часова, до понедељка у 5 ујутру.

Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт.

Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од 5 ујутру до 17 часова.

У ком периоду раде остали објекти?

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти, као и трафике, киосци и слично, где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења.

Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Професионални спортисти могу користити спортске објекте за припреме за своја такмичења у току викенда. Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима заражених грађана коронавирусом.

Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра.

Влада и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима, нити у било којим другим просторима. Тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину.

Неодговорним понашањем директно угрожавамо наш здравствени систем и исказујемо непоштовање према здравственим радницима, који од марта месеца подносе највећи терет борбе против коронавируса.

Добро познате епидемиолошке мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина, као и често проветравање просторија остају на снази.

Поштовањем свих мера и препорука чувамо своје здравље и дајемо свој допринос борби против коронавируса, а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада.

Једино сви заједно, удруженим снагама можемо постићи наш циљ, а то је победа над коронавирусом и Влада не сумња у то да ће заједно са свим грађанима што пре тај циљ и постићи.


#   тржни центар   Влада Републике Србије   продавнице   бензинска пумпа   угоститељски објекат   радно време   привремене мере   пијаце
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима