Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнова пиротског водовода

rssBookmark and Share

Пирот 19.08.2014. РТС

Ове и следеће године у пиротском водоводу биће замењено осам километара дотрајалих азбестних цеви.

Обнова пиротског водовода

Пројекат вредан милион евра финансира се из кредита Немачке развојне банке. Старе азбестне цеви канцерогене су и штетне су по здравље, а због дотрајалости, производе велике губитке.

Мештани пиротског насеља Рогоз, због кварова на водоводној мрежи, често остају без воде и по неколико сати. Да би се квар поправио понекад је неопходно затворити воду целој улици.

"Водоснабдевање није било лоше, али често су пуцале цеви, на сваки метар или два", каже Војислав Панић, насеље Рогоз.

Због тога је Јавно предузеће "Водовод и канализација" одлучило да постепено замени све азбестне цеви у граду. До сада је из сопствених средстава заменило десет километара дотрајалих цеви, а ове и наредне године биће замењено још око осам километара. Инвестиција вредна милион евра финансира се из кредита Немачке развојне банке.

" Жеље нам је да све оне улице где смо имали веома честе кварове да извршимо замену. То је изискивало ангажовање радне снаге, малтретирали смо наше суграђане тиме што смо морали да искључујемо воду да би отклонили квар, и на крају желимо да смањимо губтке на мрежи", каже директор ЈП "Водовод и канализација" Зоран Николић.

Струњаци кажу да је азбест, један од најопаснијих канцерогених материјала, и званично је забрањен. Најштетнији је када се удише, док његови ефекти, уколико се уноси путем хране и воде, још увек нису испитани до краја.

"Сигурно да је боље да га склонимо из свакодневне употребе, поготово што он има кумулативни ефекат, односно ефекти дуготрајног конзумирања азбеста се надовезују један на други, практично се сабирају, тако да се ти ефекти код неких особа виде после 40 године", каже др Татјана Видановић, ЗЗЈЗ Пирот.

Наредне године, када се заврши овај пројекат Пирот ће постати један од ретких градова у Србији у чијој ће водоводној мрежи бити мање од пет одсто азбестних цеви.

Коментара: 0


#   Пирот   водовод   Зоран Николић   обнова   цеви   без воде   Татјана Видановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима