Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обновљена џамија која је запаљена као освета за паљење цркава на Косову!

rssBookmark and Share

10.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Нишки имам Адем ефендија Кујовић рекао је данас да је Ислам-агина џамија у центру Ниша у потпуности обновљена у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе и да се у њој редовно обављају молитве.

Обновљена џамија која је запаљена као освета за паљење цркава на Косову!

"џамија је упаљена 17. марта 2004. године и била је оштећена, то није била лепа слика ни за припаднике исламске вероисповести нити за житеље Ниша", казао је Кујовић.

Према његовим речима, процедура обнове минарета покренута је у сарадњи са ранијим директором Завода за заштиту споменика културе Милетом Вељковићем и сама џамија, која је грађевински раније сређена, сада је добила онакав изглед какав и треба да има.

За обнову минарета и куполе, као и сређивање унутрашњости дзамије уложено је укупно око 5.000 евра добровољних прилога.

"Објекат је сада функционалан и у њему се обављају све молитве, верници редовно долазе и џамија се отвара на време", казао је нишки имам, џамија у центру Ниша изграђена је 1720. године, а на темељима те страре подигнута је нова и обновљена 1870. године која је задужбина Ислам аге Хадревића по коме и носи име.

Објекат је под заштитом државе од 1954. године. Ислам-ага се обогатио тргујући вуном, а његов конак налазио се у близини дзамије, наводи се у историјским записима о старом Нишу.

Нишку џамију запалили су 17. марта 2004 демонстранти који су се светили за паљење цркава и манастира на Косову.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима