Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од Београда до Ниша 100 минута возом: Са ЕИБ потписан грант од 175 милиона евра

rssBookmark and Share

Ниш 31.03.2023. Јужна Србија Инфо

Влада Србије и Европска инвестициона банка данас су потписали уговор о додели бесповратних 175 милиона евра, другу траншу европског гранта од укупно 600 милиона евра за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша.

Илустрација
Илустрација

Документ су, у присуству премијерке Ане Брнабић и шефа делегације ЕУ Емануелеа Жиофреа, потписали потпредседница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова, министар грађевинарства Горан Весић и министарка за европске интеграције  Тања Мишчевић, као и генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан.

За овај кључни инфраструктурни пројекат у Србији раније је додељен грант од 265 милиона евра.

Представници ЕИБ рекли су да је укупна подршка за ову инфраструктурну инвестицију 1,1 милијарди евра, од чега је 550 милиона већ потписано.

Потписивању је претходио састанак представника ЕИБ-а са премијерком Брнабић и министрима Весићем и Мишчевићевом, као и министарком здравља Даницом Грујичић.

После потписивања представници ЕИБ-а разговоре су наставили са Весићем.

У изјави после потписивања Павлова је оценила да се ради о подршци на реализацији кључне стратешке инвестиције.

„Верујемо да је инвестирање у нову, модерну, брзу пругу која ће мање загађивати од кључне важности за Србију, регион и ЕУ. Она ће омогући ти боље везе међу људима региона и боље могућности за транспорт робе“, рекла је она.

Подсетила је да је ЕИБ годинама изузетно активна на Западном Балкану и до сада је обезбедила 7, 2 милијарде евра подржавајући економију региона и најавила да ће бити настављено са проширењем сарадње.

Жиофре је рекао да је инвестиција у ту пругу велики програм покренут пре 30 дана који подржава ЕУ те да је његова вредности преко милијарде евра.

„Сада правимо други корак са потписивањем новог споразума о гранту од 175 милиона евра што ће учинити да се овај пројекат помери напред", рекао је он.

Подсетио је да ће уместо садашњих шест сати, када буде нова пруга, путовање трајати 100 минута.

„То ће бити велика корист за грађане, бенефит за економију Ниша и околних области, транспорт робе биће бржи, а део је и већег пројекта повезивања Србије са европском инфраструктуром. Важан је корак да Србија буде ближа ЕУ", рекао је он.

Мишчевић је истакла да је посао Владе Србије да у партнерству са ЕУ буду урађено оно што доноси највише користи грађанима.

„Железница није једина тема наших разговора. Са ЕИБ и ЕУ, која је партнер унапређивању нашег живота, разговарамо о томе како на најбољи начин да опремимо клиничке центре и завршимо са њиховим реконструкцијама, како да помогнемо изградњу нових капацитета када је реч о употреби нових технологије, те како да се истраживање и развој потпомогну значајнијим средствима", рекла је она.


#   Ниш   воз   Тања Мишчевић   Горан Весић   Европска инвестициона банка   брза пруга
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима