Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Oко 14 одсто стариjих од 15 година нема основну школу

rssBookmark and Share

12.09.2013. Autor: M.Mitić

Mинистар науке, просвете и технолошког развоjа Tомислав Jовановић изjавио jе данас да око 850.000 одраслих, односно 14 одсто становништва стариjег од 15 година, нема завршену основну школу због чега jе проjекат "Друга шанса" од изузетног значаjа.

Oко 14 одсто стариjих од 15 година нема основну школу

Jовановић jе на скупу "Друга шанса - из огледа у систем" у Палати Србиjа рекао да jе између пописа 2002. и 2012. године образовна структура становништва побољшана за 20 одсто.

Према његовим речима, 24 одсто деце и даље не полази у основну школу, 24 одсто коjе jе завршило основну школу не наставља даље школовање, док се 24 одсто полазника исписуjе из програма "Друга шанса".

Oн jе додао да само три одсто одраслих између 25 и 60 година учествуjе у програму образовања одраслих.
"Проjекат се реализуjе од 2010. године и траjе до 26. септембра ове године када ће бити завршен први део проjекта и када ће изаћи прва генерациjа образованих људи коjи су искористили другу шансу и крећу у реализациjу треће шансе", рекао jе Jовановић.

Oн jе навео и да jе у Србиjи спроведен читав низ реформи и стратешких мера у образовном систему коjима jе створен реформски оквир за усаглашавање са стандардима Eвропске Униjе.

Циљ jе, како jе рекао, да се што пре уклопимо и будемо равноправни са EУ за шта jе образовање jедно од приоритетних задатака.

Oн jе навео и да jе у стратегиjи образовања препознат концепт целоживотног учења и да jе циљ да 2020. године наjмање седам одсто популациjе буде обухваћено проjектом образовања одраслих.

Према његовим речима, програм образовања одраслих jе креиран управо за њих и између осталог, представља програм обуке за jедноставна занимања, што одрасле чини видљивим и конкурентним на тржишту рада.

"Kроз другу шансу образовни систем jе добио могућност да боље одговори на изазове и на кључне трендове у образовању у целом свету, а jедан од њих jе целоживотно учење", рекао jе Jовановић и додао да jе у проjекту учествовало 70 основних школа са териториjе целе Србиjе.

Mинистар jе прецизирао да се проjекат реализуjе уз финансиjску подршку EУ од 4,5 милииона евра, а да jе Влада Србиjе кофинансиjер и кореализатор проjекта.

Програм jе, како jе додао, прилагођен нашим условима, али и усклађен са глобалним трендовима.

Mинистар jе додао и да постоjи велика потреба за образовањем одраслих из наjугрожениjих група и циљ jе да се маргиналне групе врате на место коjе им припада и да се развиjа дух толеранциjе.

Укупно jе 4.565 одраслих завршило програм у jедном од три циклуса наставе и добило сведочанства о завршеним разредима основне школе.

За реализациjу наставе оформљено jе 154 школска тима, а 1.355 наставника из основних и средњих школа прошло jе сет обука за рад у образовању одраслих.


#   образовање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима