Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Око 2.000 потрошача без струје у Србији

rssBookmark and Share

Алексинац 19.04.2014. Танјуг

Око 2.000 потрошача у Србији тренутно је без струје због временских непогода, а одговорност за то сноси Електропривреда Србије која касни са планираним ремонтима, изјавио је данас државни секретар Министарства енергетике, Дејан Новаковић.

Око 2.000 потрошача без струје у Србији

Новаковић је рекао новинарима у Влади Србије, након ванредног састанка Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, да је најкритичнија ситуација у општини Лучани и да ће, према уверавањима из ЕПС-а, потрошачи у целој Србији струју добити до краја дана.

Он је додао да је тренутно у Србији ван погона 67 трафостаница, а критична је ситуација и на територији Ниша и Алексинца због изливања река.

Домаћинства су у претходна три дана остала без струје, јер нису спровођени ремонти у складу са плановима, рекао је Новаковић и додао да нису биле ни очишћене трасе електромреже.

Радна група је, како је навео, од данас увела стални мониторинг над ЕПС-ом по питању стабилног снабдевања струјом.

"Ванредно заседање је било због апсолутно никакве могућности комуникације са врхом ЕПС-а и буквално су били одсечени од свих информација које су биле потребне Радној групи која о томе брине. Сва комуникација ишла је преко директора привредних друштава, што је поражавајуће за сам ЕПС, који мора да схвати да мора да ради све што је у њиховој надлежности да не би угрожавао безбедно снабдевање струјом грађана Србије", истакао је Новаковић.

Државни секретар је нагласио да ЕПС има рок до понедељка, 21. априла, у 12,00 сати да достави извештај како би се утврдило ко је одговоран за новонасталу ситуацију и штету која није мала.

Према његовим речима, Радна група за снабдевање енергијом ће управо тада, у понедељак, одржати састанак, а Надзорни одбор ЕПС-а има рок до уторка, када има седницу, да поднесе извештај о томе шта ће предузети како би се "све полуге у ЕПС у довеле у ред".

Новаковић је истакао да не може ЕПС да се вади на то да је снег изненадио и да је Радна група утврдила да ЕПС није урадио све што је требало.

Он је рекао да је ЕПС хитно одреаговао на извештај Савета за борбу против корупције по питању трговаца струјом, али да се није бавио својим делом посла а то је сигурно снабдевање.

Сваки грађанин мора да има струју и без ње нико не сме да остане ниједног тренутка, поручио је државни секретар.

У Влади Србије је данас одржан ванредни састанак Радне групе за праћење сигурности енергијом и енергентима на коме је разматрана ситуација са снабдевањем електричном енергијом у општинама Златиборског округа погођеним временским непогодама.

Састанку Радне групе је присуствовала и министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.


#   Алексинац   ЕПС   Зорана Михајловић   без струје   радна група   државни секретар   Надзорни одбор
@EPSsnabdevanje @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима