Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Оснива се фонд "Вук Стоиљковић"

rssBookmark and Share

Ниш 18.02.2014. Танјуг

Фонд за превенцију насиља носиће име по убијеном нишком студенту Вуку Стоиљковићу.

Ниш, протести, убиство Ф: Танјуг Никола Димитријевић
Ниш, протести, убиство Ф: Танјуг Никола Димитријевић

Државни секретар Министарства за омладину и спорт Ненад Боровчанин и градоначелник Ниша Зоран Перишић подржали су данас иницијативу да на републичком нивоу буде основан Фонд за превенцију насиља међу младима који би носио име трагично настардалог студента медицине Вука Стоиљковића (22).

Боровчанин је на радном састанку о безбедности младих у Нишу рекао да би задатак фонда био смањење стопе насиља међу младима која је у порасту, стварање безбедног окружења, обејдињавање свих стратегија борбе против насиља и тела која се баве овим проблемима.

"Најбољи лек у борби против насиља може бити превенција", казао је Боровчанин и заложио се за подизање духа толеранције међу младима и уважавање свих различитости.

Боровчанин је подсетио да су он, министар за европске интеграције Бранко Ружић и председник Управног одбора Кровне организације младих Србије Марјан Цветковић покренули интерактивни веб профил "Не мржњи" која је део кампање Савета Европе против насиља.

У Србији 3,5 милиона људи има фејсбук налоге, а 80 одсто њих су млади људи и наш циљ је кампања против говора мржње и ширење позитивних осећања на интернету, навео је Боровчанин.

Перишић је рекао да "нико неће бити изнад закона и да ко год да је учинио кривично дело, не може рачунати да ће под било чијим утицајем истина бити промењена и да ће избећи санкцију."

Перишић је додао да као друштвено одговорна заједница морамо дефинисати задатке на свим нивоима и да се мора радити брзо и одлучно у борби против насиља.

Он је напоменуо да је у току акција постављања камера на свим нафреквентнијим местима у граду и да је град и раније из свог скромног буџета помагао рад Полицијске управе у Нишу.

Перишић је раније најавио да ће градске инспекције контролисати рад угоститељских објеката и да је такве састанке већ одржао.

"Понекад је тешко утврдити шта је чија одговорност и ко, на пример, треба да контролише рад угоститељских објеката, посебно оних који су регистровани и уписани као ноћни клубови. Или, када је последњи пут срушен нелегално постављени угоститељски објекат. Подаци су суморни и поражавајући", казао је Перишић и додао "да је његова дужност да то промени".

Трагедија попут оне у којој је смртно страдао Вук Стоиљковић се може поновити мимо наше воље, рекао је Перишић и заложио се да се одмах учини први корак, па други, терћи у борби искорењивања насиља међу младима.

Тај пример може некога навести на оцену да је Ниш небезбедан град, али то ипак није тако и Ниш се може сматрати безбедним градом, оценио је он.

Безбедност у граду је знатно побољшана постављањем начелника Полицијске управе Срђана Грекуловића, сматра нишки градоначелник.

Вук Стоиљковић убијен је 10. фебруара око 20 сати у парку Свети Сава у Нишу, а због сумње да га је усмртио са четири убода ножем у пределу стомака и врата, полиција је ухапсила Димитрија С.(20) из Ниша.

Грађани Ниша су се спонтано окупили најпре на месту убиства, а 15. фебруара и на централном градском тргу, захтевајући да се тај злочин у потпуности расветли.

 


#   Ниш   полиција   убиство   протест   Зоран Перишић   Свети Сава   Вук Стоиљковић   Ненад Боровчанин   Бранко Ружић   угоститељски објекат   државни секретар   кривично дело   ноћни клуб
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима