Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворен најдужи мост на Јужној Морави

rssBookmark and Share

Ниш 09.12.2010. Танјуг, Мондо

Нови мост на Јужној Морави, дужине 155 метара, у чију је изградњу уложено 100 милиона динара, данас је отворио потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић, који је најавио и долазак нових улагача у Ниш.

Отворен најдужи мост на Јужној Морави

Динкић је после свечаног пресецања врпце рекао да је реч о највећем мосту на Јужној Морави, као и да је половина средстава обезбеђена из републичког буџета, док је остатак обезбедио град Ниш.

Министар је рекао да је он сам лично пре четири године као министар финансија поставио темељац за градњу моста.

Он је објаснио да је мост био неопходан јер су мештани морали да круже више од 10 километара како би дошли до својих њива које се налазе са друге стране реке.

Села су раздвојена једна од других и Јужна Морава је била непремостива препрека, рекао је Динкић.

"Сада смо премостили те препреке и премостили смо животне проблеме хиљаде људи који живе овде", казао је он.

Министар је, том приликом, најавио долазак нових инвеститора у Ниш и изразио очекивање да ће тај град постати индустријски центар јужне Србије, као што је некад био.

Према његовим речима, потенцијалне локације за будуће инвестиције са њим обићи 15 привредника из Јужне Кореје, и да ће се они "повести за примером компаније 'Јура' која се показала као убедљиво најефикаснији и најбржи инвеститор у Србији."

Компанија "Јура", како је истакао, гради фабрику у Нишу и запослиће 1.500 људи у првој фази, а могуће је запошљавање чак 2.000 радника када фабрика буде радила пуним капацитетом.

Дикић ће данас са привредном делегацијом Јужне Кореје посетити индустријску зону Доње Међурово у којој јужнокорејска "Јура" планира изградњу фабрике каблова.

"Јура" је један од највећих добављача аутомобилске компаније "Хјундаи", бави се прозиводњом делова за аутоиндустрију и њен годишњи промет је 700 милиона евра.

У изградњу фабрику биће уложено 10 милиона евра, а у опрему пет милиона евра.

Фабрика ће се простирати на 20.000 матара квадратних, а "Јури" ће бити обезбеђени подстицаји од 7.000 евра по новоотвореном радном месту.

"Јура" је већ власник фабрике "Застава електро" у Рачи.

Динкић је изразио задовољство што је само после три месеца након његове посете Сеулу, у Србију дошла делегација из Кореје

У саставу јужнокорејске привредне делегације су представници компанија "Даеву интернешенел" (Daewoo International), "Дефог", "Кориа електрик пауер" (Цореа Electric Power), "Хајстил" (Хистеел Co), "Ханил ајрон end стил" (Ханил Iron & Steel Co) и "Hwaseung Р&А".

 


#   Ниш   Лесковац   Власотинце   Јужна Морава   мост   Доње Међурово   инвестиције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима