Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело чишћење Јужне Мораве у близини Грделице

rssBookmark and Share

15.04.2011. Душан Коцић

У акцију укључена 52 радника Комуналног предузећа ,,Грделица’’, који ће на том послу бити ангажовани наредних дана, а очекује се и помоћ ученика овдашњих школа

Јужна Морава у близини Лесковца
Јужна Морава у близини Лесковца

ЛЕСКОВАЦ – У близиини Грделице, једне од највећих месних заједница лесковачке општине, некадашњем општинском центру, данас је почело чишћење Јужне Мораве. То је део акције ,,Очистимо Србију’’, јер је Морава врома угрожена река.

У акцију су укључена 52 радника Комуналног предузећа ,,Грделица’’, који ће на том послу бити ангажовани док обале реке не буду потпуно сређење и депоније уклоњене, а очекује се да буду ангажовани и ученици овдашњих школа.

Поред нешистоће и великог броја депонија, Јужну Мораву угожавају и многи несавесни грађани који узимају неконтролисано песак и шљунак. Зато се процењује да је најмање десетак мостова на Јужној Морави и другим рекама у лесковачкој општини угрожени због неконтролисане експлоатације шљунка!

Један од разлога је слаба контрола инспекцијских органа, јер је за цело подручје југа Србије, од Лесковца до Врања, ангажован само један водопривредни инспектор!

У једном од извештаја водопривредног инспектиора наводи се податак да је ,,један мост преко Јужне Мораве постао неупотребљив услед ископа, тако да је држава поред нега морала да сагради још један, а како видимо, мораће да сагради и трећи због копања непосредно поред моста’’.

У Доњем Крајинцу, једном од најнапреднијих села лесковачке општине, мештани су пуних пет година негодовали због трасе аутопута, јер нису могли да дођу до својих њива, које су са друге стране магистрале, а сада им је угрожен мост због, како кажу, крадвљиваца шљунка из Јужне Мораве.

Тренутно је, судећи по оценама стручњака, најгроженије подручје леве обале Јужне Мораве код села Богојевца, али и атар Манојловца, Крајинца и других места у близини Јужне Мораве, где је евидентирано више ,,мини језера’’ и уочљива неконтрлисана експлоатација шљунка из речног корита.

Иначе, уколико Јужна Мрава од Предејана до Грделице и Лесковца не буде очишћена, кажу у Месној заједници овога места, озбиљно је доведена у питање ,,регата’’, најзначајнија спортско-туристичка приредба у овом крају.

У Лесковцу су давно покренули иницијативу да дозволе, сагласности и услове за искоришћавање обала река у њиховом атару буде у надлежности локалние самоуправе, али од тога нема ништа, јер рекама у Србије деценијама газдује Дирекција за воде која је формирана при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, а за подручје Лесковца бригу води одељење те дирекције са седиштем у Нишу.

Грделица: Јужна Морава у време регате
Грделица: Јужна Морава у време регате


#   Јужна Морава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима