Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почео највећи балкански сајам роштиља у Лесковцу

rssBookmark and Share

27.08.2012. Autor : T. Stevanović

На старој лесковачкој „Широкој чаршији“ у раним јутарњим сатима, последњег дана овог викенда, задимеле су се скаре крцате пљескавицама, кобасицама, уштипцима, ребарцима,цревцима и шта све не...?

Свечаност 23 лесковачке „Роштиљијаде“ у понедељак 27. августа у вечерњим сатима покренуће свечаним чином палења скаре републички министар образовања Жарко Обрадовић. Министар Обрадоић у овом граду посетиће и такмичење кувара ученика угоститељских школа републике, као и такмичење куварских мајстора из студентских и ученичких домова Србије, јавља дописник ''Јужне Србије''.

Овогодишњу „Роштиљијаду“ прате бројне пратеће манифестације у овом региону попут власотиначког „Винског бала“ који ће трајати два дана на „Нешићевом кеју“ у центру варошице на обалама Власине 1.и 2. септембра.

Лесковачку 23.- по реду „Роштиљијаду“ по очекивању организатора из Туристичке организације Лесковца обићиће око пола милиона људи из свих крајева Србије и земаља у окружењу.

„Извршили смо значајне поромоције ове манифестације у земљи и ииностранству.Промовисали смо је у Пернику,Скопљу,Београду и Чикагу.Током промоција посетиоци истих опробали су чувене лесковачке специјалитете са роштиља“,прича нам Жикица Несторовић директор Туристичке организације Лесковца – ТОЛ-а.

На две позорнице у центру Лесковца током вечерњих сати у наредних седам дана,до 2.септембра,смењиваће се позната имена естраде Влатко Стефановски, Ана Бекута највероватније у друштву још једног минситра, Звезде Гранда, домаћи фолклорци и многи други. У граду се очекује и најезда министра и разниобојних политичара и стручњака. Мирис лесковачког роштиља ове године привућиће и позиоцију и оппозицију.

Врућа политичка јесен у Лесковцу, а на крају овдашње жеге од 40 степени Целзијуса у хладу, започеће седницом скупштине града. Многи Лесковчани очекују прекомпоновање демократске власти у овоме граду под руководством СНС-а. Ако се то не деси 27. августа тврде „упућени“ аналитичари лесковачких политичких прилика десиће се 100 - одсто 6. септембра,текуће године у смирај „Роштиљијаде“.

Од ове 23. Роштиљијаде очекује се да лансира „макси пљескавицу“ тежу од 53 килограма што би био „Гинисов“ рекорд. Међутим Лесковчани немају пара за Гинисову котизацију и долазак адекватне комисије па многи очекују и уплив пара приватног сектора који је овде закупио педесетак штандова са роштиљем,печењем,свадбарским купусом и другим разноразним ђаконијама познатих мајстора из свих градова Србије.

Лесковчане ће и њихове госте по старом обичају улицама града развозити возић „Роштиљко“,а његов имењак маскота Роштиљијаде ће увесељавати госте у њему. Престпостављамо да ће највећи број „путника“ у „Роштиљку“ бити пензионери и њихова униучад, који су најавили масовне посете током манифестације у овом граду на обалама реке Ветернице.

 

Коментара: 0


#   Звезде Гранда   Влатко Стефановски   Ана Бекута   Жикица Несторовић
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима