Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Београдски избори 28. априла или 5. маја, вероватно и у Нишу и Новом Саду - 5. мај мало вероватно јер је Васкрс?!

rssBookmark and Share

Ниш 09.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Председник Србије, Александар Вучић, изнео је предлог датума за београдске изборе, наглашавајући могућност да се одрже 28. априла или 5. маја, дана када је у православном календару Васкрс. Овај предлог објављен је у оквиру дијалога о роковима и условима за одржавање локалних избора у Београду.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Иако је овај предлог сусрео са критикама у делу опозиције, који су износили наводе о могућим изборним манипулацијама, председник Вучић је одбацио такве тврдње. Истакао је да је Србија једина земља на свету која је позвала ОДИХР (Организација за демократију и економски развој) да надгледа локалне изборе, што је доказ ангажованости владе у усвојавању демократских стандарда.

Овај корак представља важан момент у демократизацији изборног процеса у земљи, а председник је изразио сигурност у успешно одржавање избора у складу са међународним стандардима. Вучић је такође подвукао значај учешћа свих политичких актера у изборном процесу и позвао на дијалог и споразумевање како би се осигурала фер и слободна изборна арена.

Ниш…

Као одговор на недавне најаве председника Србије, Александра Вучића, о датумима београдских избора, локални политички кругови у Нишу почели су да разматрају могуће термине за одржавање локалних избора у овом граду. С обзиром на то да су београдски избори планирани за 28. април или 5. мај, постоји вероватноћа да ће и избори у Нишу бити одржани истовремено.

Ова могућност има значајне импликације за политичку сцену Ниша, будући да би истовремено одржавање избора у два највећа града Србије могло изазвати веће интересовање јавности и интензивнију политичку активност. Локални политички лидери у Нишу већ су почели са припремама за изборе, формирајући изборне штабове и прикупљајући подршку својих бирача.

Очекује се да ће у наредним недељама бити донета коначна одлука о датуму локалних избора у Нишу, која ће бити усклађена са одлуком о датуму београдских избора. У међувремену, политичке странке и кандидати наставиће са мобилизацијом својих присталица и припремама за интензивну изборну кампању.

Ови избори представљају важан тренутак за политичку будућност Ниша, те се очекује да ће грађани активно учествовати у изборном процесу како би изабрали своје представнике на локалном нивоу. Све очи су упрте ка наредним недељама, када ће бити донета коначна одлука о датуму одржавања локалних избора у Нишу.

 


#   Ниш   Београд   Александар Вучић   локални избори   локални избори 2024
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима