Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бранислав Јовановић: Двадесет година после!

rssBookmark and Share

Ниш 26.01.2017. Јужна Србија Инфо

„Прву демократску локалну власт коју су грађани Ниша изабрали 1996.године конституисана је на сутрашњи дан, пре 20 година, 27. јануара 1997. године, после дугих и упорних зимских протеста и изборне крађе", подсећа Бранислав Јовановић.

Бранислав Јовановић и Зоран Ђинђић у Нишу, Фото: Архива
Бранислав Јовановић и Зоран Ђинђић у Нишу, Фото: Архива

"На Савиндан у Нишу, који је био медијска република и град пркоса, изродила се победничка коалаиција Заједно коју су Слободан Милошевић и влада Мирка Марјановића хтели да униште. Та власт, која је била оличење стручности, поштења и добре организације, а коју сигурно памте Нишлије, формирала је извршне органе. Ја као председник тадашње градске владе поносан сам на то време и резултате које смо постигли од 1997. до 2000. године“, каже Бранислав Јовановић, одборник коалиције „Ниш, мој град“ у Скупштини Града Ниша. 

Он каже да је град тада одлично функционисао са најнижим ценама комуналних услуга у Србији под светским ембаргом и да није постојала разлика у развијености између БеоградаКрагујевца и Новог сада у односу на Ниш као што је то данас. 

„Град се понашао штедљиво и рационално, није било дубиозе у буџету од 50 000 000 евра као што је то данас. Пример за то је и да је у градској Топлани радило 90 радника, а данас чак 250. Није било никаквих проблема са ценом грејанаја у граду, комуналног бунта грађана као што је то данас. Није било пет општина, Обједињене наплате, ЈКП„Паркинг сервиса“, Градске стамбене агенције, као ни ЈКП „Горица“ и других институција, а град је функционисао нормално“, тврди Јовановић.

Он истиче да су услови за рад били далеко лошији него данас, а да се ипак градило.

„Ниш смо водили под бомбама и НАТО агресијом у најтеже време за народ и државу, а ипак су се градили капитални објекти као и објекти инфраструктуре. Године 1999. започета је изградња Храма светог цара Константина и царице Јелене и многих других капиталних објектата.Тај осећај и принципи о раду тадашње локалне власти су мени лично и мојим сарадницима инспирација до данашњег дана“, закључује Јовановић.

 


#   Ниш   Градска топлана ЈКП   Паркинг сервис   Бранислав Јовановић   Зоран Ђинђић   Горица ЈКП   градска власт     Слободан Милошевић   Коалиција Ниш мој град
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима