Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Миленковић-Керковић: Граду је потребно системско решење против злостављања и за спашавање животиња

rssBookmark and Share

Ниш 19.07.2023. Јужна Србија Инфо

Нишу је потребно системско решење против злостављања и за спашавање животиња – сарадња Града и Удружења ЗОО планет то може да буде, изјавила је народна посланица из Ниша, Тамара Миленковић Керковић.

Миленковић-Керковић: Граду је потребно системско решење против злостављања и за спашавање животиња

Сопштење проф. др Тамаре Миленковић Керковић преносимо у целости

Насиље које креира и толерише власт у јавном простору и блокиране институције у Србији које не раде свој посао створиле су спиралу насиља у свим облицима, које се шири Србијом, а од два масакра 3. и 5.маја маја очигледно је да се „Зло у Србији одрешило“.

На жалост, особина насиља је да се шири попут епидемије, и да има безброј облика, а недавни догађај у Нишу у коме је животињу годинама злостављао власник, показао је да су жртве насиља поред старих, жена и деце и друга жива бића која не могу да се сама заштите и бране.

Захваљујући објави у медијима да је измучен коњ, упрегнут у запрегу, без једног точка, и на температури од 40c прекривен ћебетом и изнемогао, отечених зглобова, у ранама и дехидриран, данима остављен у близини нишке Аутобуске станице, велики број Нишлија је реаговао. Након објаве у медијима и на позиве великог броја грађана, појавио се, као и много пута до сада г. Душан Стојановић, велики љубитељ животиња, власник „Удружења ЗОО планет“, заједно са својим асистентима и после вишесатног чекања и расправа на огромној вруђини, и тек на позиве Комуналне полиције и МУПа успео да на лице места доведе Ветеринарког инспектора, који је одбио да у Записнику констатује да је коњ злостављан , већ само занемарен. Само великом упорношћу г. Стојановића коњ је одузет власнику, и као и многе повређене и унесрећене дивље и домађе животиње до сада, смештен је у јако лошем стању у стационар ЗОО планета.

Овај догађај ,показао је много тога.

По ко зна који пут показало се да се проблем коњских запрега које су законом забрањене у Граду, и великог броја коња који имају сличну судбину, али и несрећа које се дешавају, попут најновије у којој је коњ са запрегом улетео у масу људи и повредио дечака , више се не може толерисати , без обзира на социјалне и разлоге позитивне дискриминације сиромашних социјалних група. Решење се мора наћи и власт пред тим не може да затвара очи.

Судбина спашеног коња Мороа , који је изазвао велико интересовање и бригу Нишлија који су чувени надалеко по љубави према животињама, показао је и да Ветеринарска инспекција, која је само по овом случају примила бројне пријаве ни није урадила ништа, као и бројне друге институције које плаћају грађани не раде свој посао. Након овог догађаја постало је јасно и да је удружење „ЗОО планет“ и његов власник Душан Стојановић право благо и привилегија Града Ниша, који је захваљујући стотинама спашених животиња, дивљих и домаћих постао бренд Града. Овај човек и његово Удружење у свом простору у природи врше и васпитну функцију, коју су многе образовне иснтитуције изгубиле или запоставиле, окупља велики број младих и деце - волонтера који радом, негом и бригом за животиње и дружењем у природи , развијају племените особине емпатије према другим живим бићима, које су антидот за насиље које око нас влада.

Међутим, да би се коњ Моро опоравио од 18 година мучног живота, потребна су не мала средства, а са друге стране ЗОО планет није јавна комунална служба и власник и волонтери све унесрећене животиње, и дивље и домаће спашавају добровољно и из ентузијазма, а потребна не мала средства , обезбеђују искључиво донацијама.

Због тога је неопходно да се овај проблем реши системски. Ниш треба да има Службу за спашавање животиња, међутим, показало се да се ови проблеми најбоље решавају сарадњом јавних предузећа и удружења која окупљају љубитеље и ентузијасте. Због тога , предлажем локалној власти да искористи привилегију да у Нишу оваквих људи има и да пронађе начин, форму, правни основ и створи правила о сарадњи Града и Удружења ЗОО планет , коме би се трошкови у овим ситуацијама надокнадили и била исплаћена накнада за услуге . Основ те сарадње може да буде различит – то може бити уговорна сарадња, одређени облик јавно-приватног партнерства, а у сваком случају када се жели , основ ће се наћи, а наћи ће се и средства, која у односу на све издатке из буџета Града и нису превелика.

ЗОО планет је понос Ниша и заслужује да за бројне акције и стотине спашених животиња има покривене трошкове, јер је то и јавни интерес , заштићен Законом о добробити животиња.

Када будем у прилици, а то ће бити брзо , за то ћу се заложити.

Нишлије и Ниш заслужују да буду први Град који ће овакву Службу имати , и она ће бити понос Града.


#   Ниш   Двери   ЗОО Планет (орг)   животиње   Тамара Керковић
@SPDveri @zooplanetnis @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима