Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери -ПОКС Ниш траже укључење струје и отпис дуговања сиромашнима

rssBookmark and Share

Ниш 09.03.2022. Јужна Србија Инфо

У Нишу без струје живи 7480 породица од којих већина због сиромаштва, болести, незапослености, великог броја деце, старих и немоћних лица јесу угрожени потрошачи, пише у делу саопштења Патриотског блока за обнову Краљевине Србије Двери -ПОКС Ниш.

Двери -ПОКС Ниш траже укључење струје и отпис дуговања сиромашнима

Саопштење преносимо у целости

Тражимо хитно укључење струје и отпис дуговања за 7500 нишких породица

У Нишу без струје живи 7480 породица од којих већина због сиромаштва, болести, незапослености, великог броја деце, старих и немоћних лица јесу  угрожени потрошачи. Уместо да терет кризе понесе најбогатији део друштва, припадници новообогаћене елите су заштићени, не плаћају милионска дуговања, док само у Нишу, 7500 породица - читав један град сиромашних људи живи без струје  и без могућности да је икада добију. 

Највећи број ових најсиромашнијих Нишлија  живи без струје годинама  међу њима је велики број бивших радника пропалих нишких државних предузећа којима држава и даље дугује стотине милиона евра неисплаћених зарада. Највећи део ових људи прима социјалну помоћ и њима по чл.86 Закона о заштити потрошача који регулише „осетљиве потрошаче“ струја и не би смела  да буде искључена. Највећи број ових породица никада неће моћи да плати огромне суме новца које им тражи ЕПС-у јер им се у дуг урачунавају застарела потраживања, дуговања су обрачуната на небаждареним струјомерима, а камате обрачунате комфорном методом  која се према одлуци Уставног суда не примењује од 2001.год. Великом броју ових домаћинстава су струјомери скинути и однети, искључења су вршена без присуства потрошача, без неопходних доказа и ти људи више не знају како да их врате. Радна група коју је помпезно најавила градоначелница Ниша Драгана Сотировски, пребацила је решење проблема на ресорно Министарство и на ЕПС, па је само десетак домаћинстава проблем решило.   Ниш постао познат и због самоубиства оца вишедетне породице због дуга за струју од 200 евра. Ову срамоту Ниша увећава јавна тајна да у Нишу постоје поред искључених најсиромашнијих  потрошача постоје привилеговани потрошачи, којима и поред милионских дугова за струју и кривичних пријава за „крађу струје“ , ЕПС испоручује струју без прекида. 

О стању у коме живи 7500 породица без струје говорио је Зоран Павловић, представник Удружења „Жртве транзиције“ као и Љубан Јанаћков, човек коме је због канцера одстрањено плућно крило и један од 25 хиљада Нишлија који годинама живе без струје. 

Покрет за обнову Краљевине Србије Двери -ПОКС Ниш захтева хитно укључење струје за готово 7500 породица, отпис застарелих дуговања, и  минималне рате отплате без обзира на висину дуга како би се заштититили најугроженији потрошачи. Српско друштво је дубоко неправедно , јаз између богатих и сиромашних је највећи у Европи, стопа сиромаштва је 24,2%, па је сваки четврти грађанин или 2,5 милиона људи сиромашно. У Нишу и на Југу Србије ови су подаци још катастрофалнији.  Неправда према сиромашнима који својом потрошњом пуне 60% српског буџета, и привилегије богатих Нишлија ЕПС-ових дужника  говоре о томе да је локална власт у Нишу , на челу са градоначелницом Сотировски утростручила  беду Нишлија, јер  је од 2500 породица без струје на почетку пандемије, сада у Нишу 7500 породица живи без струје.  Са друге стране, лична богатства нишке СНС елите су увећана, па ћемо по скорашњој смени одлазеће градоначелнице Сотировски тражити информације о увећању њене и имовине њене породице. 

У Програму „За државу која брине“ Двери -ПОКС предвиђају социјално -економске мере  које треба да заштите најугроженије, растерећења за сиромашне, за породице и децу, пензионере, самохране родитеље, незапослене и за младе који због дубоке неправде беже из земље. Нишу  је потребна ПРАВДА и ми ћемо је донети. Смањење сиромаштва могу да донесу само мере које ће смањити и казнити корупцију, извршити прерасподелу богатства, терет кризе пребацити на новообогаћену елиту, а грађанима Ниша омогућити елементарно благостање. 

.

 


#   Ниш   струја   Двери   без струје   Зоран Павловић   електрична енергија   Двери-ПОКС   Покрет за обнову Краљевине Србије
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима