Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Напредњаци подржавају прекршиоце антикорупцијског закона

rssBookmark and Share

05.07.2015. Б92, Јужна Србија Инфо

Агенција за борбу против корупције утврдила је да су два функционера Српске напредне странке из Ниша прекршила антикорупцијски закон.

Фото: www.cins.rs
Фото: www.cins.rs

Смена градског већника Срђана Алексића препоручена је због сукоба интереса, а директора Дома здравља Милорада Јеркана због непотизма.
Међутим, неки од нишких напредњака кажу да неће гласати за смену ових функционера и да одлуке Агенције нису обавезујуће.

Агенција за борбу против корупције затражила је смену Срдјана Алексића јер је као адвокат заступао странке у судским поступцима против јавних предузећа чији је оснивач град, али, истовремено, са функцијом градског већника, као адвокат, заступао и јавна градска предузећа.

Алексић тврди да је радио по закону. Не сматра препоруку Агенције обавезујућом.

И Милорад Јеркан, чија је смена затражена јер је као директор Дома здравља запослио сина, каже да је испоштовао закон.

Није желео пред да говори до одлуке Управног суда, али нам је рекао да по Уставу и његов син има право да ради као лекар.

И поред инсистирања одборника опозиције, нишки парламент још није асправљао о препорукама Агенције.

Шеф одборничке групе напредњака каже да их неће подржати.

Из врха странке поручују да закон мора да се поштује.

И опозиција и локални антикорупцијски форум овакво понашање одборника владајуће већине оцењују као злоупотребу моћи и непоштовање закона.

Функционер СПС-а, градски већник Жарко Ранковић, сматра да је оставка лични и морални чин.

Рок да се одборници одлуче о смени Алексића и Јеркана истиче крајем јула, а још се не зна да ли ће и када бити заказана седница СГ са тим дневним редом.

Агенција за борбу против корупције је у децембру предложила и смену заменика председника Скупштине града Ненада Станковића, за којег је такође утвђено да је у сукобу интереса. Одборници СГ су гласали против, уз образложење да препорука Агенције није обавезујућа.


#   СНС   Жарко Ранковић   Милорад Јеркан   корупција   Градски већник   Срђан Алексић   Агенција за борбу против корупције   закон
@sns_srbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима