Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опозиција у Нишу: Победили смо, не пристајемо на понављање избора, на Медијани укидамо 10-так функција

rssBookmark and Share

Ниш 05.06.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Ниш, као један од важних градова у Србији, поново је постао епицентар политичких догађаја након недавних локалних избора. Опозиционе странке у овом граду заједно су иступиле, оспоравајући легитимитет власти Српске напредне странке (СНС) и изражавајући сумње у регуларност изборног процеса.

Опозиција у Нишу: Победили смо, не пристајемо на понављање избора, на Медијани укидамо 10-так функција

На данас одржаној конференцији за новинаре, опозиција у Нишу је снажно истакла свој став: СНС нема право да остане на власти у овом граду. Драган Милић, лидер ГГ "Др Драган Милић", нагласио је да опозиција поседује већи број гласова од владајуће странке, те тражи признавање званичних резултата избора од стране свих политичких актера.

Ово изражено незадовољство произлази из тврдњи опозиције да су уочили низ неправилности и злоупотреба током изборног процеса. Како би подржали своје тврдње, опозициони представници најавили су правне кораке и подношење кривичних пријава против одређених политичких актера, укључујући и Руску странку, чије се присуство на политичкој сцени у Нишу оспорава због наводних неправилности у прикупљању потписа.

Опозиција тврди да су увидом у изборни материјал открили грубе злоупотребе и крађу, али да ће се прво користити правним средствима пре него што организују протесте. Драган Милић је нагласио да опозиционе партије имају више гласова и траже прихватање званичних резултата од 5 сати ујутру 3. јуна. 

Милић је истакао да су опозиционе партије победиле у овом граду јер имају 3.332 гласа више у односу на коалицију која је прогласила победу.

Остале три опозиционе партије које су успеле да пређу цензус придружиле су се истој поруци, наглашавајући значај овог резултата и истичући намеру да се супротставе владајућој коалицији и заштите изборну вољу грађана Ниша. 

Изјава Ђорђа Станковића из Коалиције "Бирамо Ниш одражава осећај "тријумфа" и самопоуздања. Његове речи "Победили смо и Вучића и СНС и притиске и бојкот и све" јасно истичу опредељење опозиције да се супротстави власти и њиховим политичким методама. Наглашавање одговорности Данијеле Милићевић, председнице ГИК-а, за све незаконитости на изборима, указује на намеру опозиције да истражи и изнесе на видело евентуалне неправилности у изборном процесу. 

Такође, опозиција је истакла да ће се суочити са свим правним средствима како би осигурала транспарентност изборног процеса и заштитила вољу грађана Ниша. Ово укључује и захтеве за увидом у изборни материјал и документацију, као и упућивање на наводне неправилности на појединим бирачким местима.

Уз то, опозиционе партије најављују да ће, уколико правни путеви не донесу жељене резултате, организовати масовне протесте. Они истичу важност правних процеса као основног корака у борби за демократске принципе и заштиту изборне воље грађана.

У међувремену, ситуација у општини Медијана се мења. Планови за формирање нове власти са смањењем броја функционерских места отварају питање расподеле политичке моћи и утицаја унутар локалне управе.

У општини Медијана ће бити формирана нова власт са 15 одборника, уз укидање 10-15 функционерских места. Додају да ће уџбеници за децу бити бесплатни на тој општини, на предлог проф. Тамаре Миленковић Керковић.

Док се политички обрачуни настављају, грађани Ниша остају ускраћени за јасну слику политичке стабилности и будућности свог града. Очекује се да ће наредни кораци опозиције и владајуће странке имати кључну улогу у обликовању политичке сцене у Нишу у наредном периоду.

На коференцији за новинаре су учествовали ГГ "Др Драган Милић", Коалација "Бирамо Ниш, Коалиција "Уједињени нада за Ниш" и Крени-промени".

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   СНС   Драган Милић   ГИК   Тамара Керковић   Крени-Промени   Ђорђр Станковић НПС   локални избори 2024   Група грађана Др Драган Милић   Уједињени - Нада за Ниш   Бирамо Ниш коалиција
@sns_srbija @


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима