Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучевић: Нову Владу Србије чекају добри резултати

rssBookmark and Share

01.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У Скупштини Србије данас се одржава прва посебна седница у Четрнаестом сазиву, фокусирана искључиво на избор нове Владе. Мандатар Милош Вучевић изнео је свој експозе, представљајући планове и приоритете будуће Владе. Очекује се да ће чланови Владе положити заклетву пред Скупштином, након чега ће отпочети процес формирања нове извршне власти.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Синиша Мали биће први потпредседник Владе и министар финансија, док ће Ивица Дачић бити потпредседник Владе и министар унутрашњих послова. Ирена Вујовић преузеће функцију потпредседнице Владе и министарке заштите животне средине и водопривреде, док ће Александар Вулин обављати дужност потпредседника Владе.

Горан Весић именован је за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док ће Дубравка Ђедовић Хандановић преузети функцију министарке рударства и енергетике. Томислав Момировић биће министар унутрашње и спољне трговине, док ће Маја Поповић узети на себе ресор правде.

Јелена Жарић Kовачевић обављаће функцију министарке државне управе и локалне самоуправе, док ће Томислав Жигманов бити министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Братислав Гашић ће бити министар одбране, а Марко Ђурић министар спољних послова.

Поред њих, у будућој влади наћи ће се и многи други, укључујући Славицу Ђукић Дејановић, Адријану Месаровић, Александра Мартиновића, Златибора Лончара, Немању Старовића, Милицу Ђурђевић Стаменковски, Зорана Гајића, Николу Селаковића, Милана Кркобабића, Јелену Беговић, Хусеина Мемића, Дејана Ристића, Дарка Глишића, Новицу Тончева, Ђорђа Милићевића, Усаму Зукорлића, Ненада Поповића и Татјану Мацуру.

Овакво шаролико постављање будућих министара наговештава значајану промену у саставу владе и амбицију да се покрије широк спектар потреба и изазова са којима се Србија сусреће.

Мандатар Милош Вучевић рекао је да је сигуран да Владу Србије чекају добри резултати у будућем периоду, а опозицији је поручио да није фер да говоре да до сада није било конкретних резултата.

"И у експозеу сам рекао да је план, између осталог, да је просечна зарада 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, минимална зарада 650 евра, а стопа сиромаштва да мора да буде на 16 одсто, односно мање, а била је 2012. године 26,7 одсто. Али данашња просечна стопа сиромаштва у Србији је изнад европског просека", рекао је Вучевић одговарајући опозиционим посланицима у Скупштини Србије.

Он је на критике опозиције да држава не брине о младима, поручио да је стопа незапослености младих у Србији преполовљена, а при томе, како каже, и даље није задовољан и треба још да се ради на томе.

"Али смо за дупло смањили стопу незапослености младих. И рекао сам колико сам младих вратио у Србију у претходних година. Отприлике један цео град. Просечна плата у Србији је 818 евра", подсетио је Вучевић.

Вучевић је рекао и да је поносан на све предложене кандидате за министре, али и да не мисле сви исто, те подсетио и да је ова влада састављена од људи са различитих политичких позиција, са различитим политичким искуством.

"Али сам сигуран да управо сви можемо наћи тај заједнички именитељ да постигнемо конкретне резултате за грађане Србије и за нашу отаџбину. Ја сам поносан и што је Милица Ђурђевић Стаменковски део владе и што је Тања Мацура део владе, као и сви ови људи које сам предложио", рекао је Вучевић.

Он је приметио и да су га на "дивљачки и непристојан начин" прекидали док је представљао експозе, док је говорио о резултатима борбе против криминала.

Комплетан састав Владе Србије:

Синиша Мали – први потпредседник Владе и министар финансија,

Ивица Дачић – потпредседник Владе и министар унутрашњих послова,

Ирена Вујовић – потпредседница Владе и министарка заштите животне средине и водопривреде,

Александар Вулин – потпредседник Владе,

Горан Весић – министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,

Дубравка Ђедовић Хандановић – министарка рударства и енергетике,

Томислав Момировић – министар унутрашње и спољне трговине, 

Маја Поповић – министарка правде,

Јелена Жарић Kовачевић – министарка државне управе и локалне самоуправе,

Томислав Жигманов – министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог,

Братислав Гашић – министар одбране,

Марко Ђурић – министар спољних послова,

Тања Мишчевић – министарка за европске интеграције,

Славица Ђукић Дејановић – министарка просвете,

Адријана Месаровић – министарка привреде,

Александар Мартиновић – министар пољопривреде,

Златибор Лончар – министар здравља,

Немања Старовић – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,

Милица Ђурђевић Стаменковски – министарка за бригу о породици и демографију,

Зоран Гајић – министар спорта,

Никола Селаковић – министар културе,

Милан Кркобабић – министар за бригу о селу,

Јелена Беговић – министарка науке, технолошког развоја и иновација,

Хусеин Мемић – министар туризма и омладине,

Дејан Ристић – министар информисања и телекомуникација,

Дарко Глишић – министар за јавна улагања,

Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура – министри без портфеља.


#   Влада Републике Србије   министар   Ана Брнабић   Славица Ђукић Дејановић   Синиша Мали   Скупштина Србије   Ненад Поповић   Горан Весић   Марко Ђурић   Милан Кркобабић   Милош Вучевић   Дарко Глишић
@Vlada_SR @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима