Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Попуст за превоз само за Нишлије

rssBookmark and Share

02.12.2010. Извор: Блиц

Велики број студената из других градова који студирају на неком од факултета Универзитета у Нишу принуђен је да сваког месеца плаћа пуну цену картица за градски превоз. Студенти не могу да добију попуст јер је градском одлуком прописано да то право имају само студенти са пребивалиштем у Нишу.

Попуст за превоз само за Нишлије

Газде код којих студенти станују приватно ретко пристају да их пријаве на своју адресу, чиме студенти остају ускраћени за могућност да куповином картице по бенефицираној цени уштеде месечно од 500 до 1.000 динара.

– Није ми јасно зашто само студенти који имају пребивалиште у Нишу имају попуст на месечне карте градског превоза, а ми који долазимо из других градова немамо то право? И ми смо студенти, чак имамо много више новчаних обавеза од њих, плаћамо стан, мензу, пут до куће. Град би требало да омогући свим студентима који студирају у Нишу попуст, а не да нас ставља у позицију да морамо да мењамо пребивалиште само да би нам месечне карте биле јефтиније – каже Ана Ивановић, студенткиња из Ражња.

Једини начин за остваривање попуста јесте промена адресе становања, али и то наравно доноси одређене трошкове и компликације. Највећи проблем је наћи газду који ће пријавити подстанара.

– Тај проблем траје још одавно и мислио сам да ће сада, када је градски превоз у надлежности Паркинг сервиса, бити решен, али се испоставило да није тако. Како да мењамо адресу, кад већина нас станује приватно, а ретко који газда жели да пријави станара – каже Бобан Коцев, студент из Пирота.

Већина се мири са чињеницом да не може да добије повластице за превоз. Једина нада је да Градско веће донесе другачију одлуку, односно да једини услов за добијање бенефициране картице буде да студирају у Нишу, али таквих назнака нема.

– Волела бих да остварим попуст на месечну картицу, али ипак, кад размислим шта ми је све потребно, најбоље је да одустанем од тога. Било би добро да се такав закон промени мало у нашу корист, јер много је студената који нису из Ниша. Сви би требало да имамо иста права, без обзира одакле смо, свака уштеда би нам добро дошла, али да мењамо место пребивалишта и молимо некога да нас пријави, то нам се дефинитивно не исплати – каже Јелена Петровић, студенткиња из Лесковца. У Паркинг сервису кажу да они само примењују важећу градску одлуку.

– Одлука града је да картице с попустом могу купити само они студенти који имају пребивалиште на територији града Ниша, старости до 26 година – каже Саша Петронијевић, координатор за анализу и статистику у Паркинг сервису.

Цена студентских картица

Зона     
 Пуна цена   Цена са попустом
I Зона     
 1.670 1.170
I+II 2.220 1.555
I+II+III 2.785 1.955
I+II+III+IV 3.335 2.333



#   превоз   Градско веће   Паркинг сервис   студенти   градски превоз   Ана Ивановић   Саша Петронијевић   месечне карте   Бобан Коцев
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима