Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поскупела огревна дрва

rssBookmark and Share

22.09.2010. Јужне вести

ПРОКУПЉЕ – Ових дана у Топлици, цена дрва за огрев скочила је са 2.800 динара на 3.000 до 3.200 динара по кубику.

У Куршумлији се дрва продају за невероватних 35 евра по кубику.

Како сазнајемо од продаваца, којих је у читавој Топлици на сваком кораку, до поскупљења је дошло јер се ближи грејна сезона, а евро је знатно скочио у односу на прошлу годину, па су и дрва поскупела.

- Не исплати нам се да их дајемо испод 3. 000 динара. Није то наш хир, већ реална цена, јер је све поскупело - каже један од продаваца.

Купци су изреволтирани новом ценом, коју нису очекивали, али кажу да морају да набаве огрев, јер се 80 одсто становништва, барем у Прокупљу и Куршумлији греје на дрва.

Поред купљених дрва, плаћа се и сечење, које је такође поскупело на 350 до 450 динара по метру. Када се све сабере, коментаришу купци, које смо сусрели на пијаци, испада да уколико не поскупи струја, грејање са њом биће ове зиме јефтиније од дрва.

- Шта ћемо сада. Сви обично у кућама и становима имају шпорете на дрва. Не исплати се да набављамо акумулационе пећи и грејалице. Не знам како ћу са породицом поднети ову зиму, јер је све поскупело, а женина и моја примања укупно су 29. 000 динара. Уз то имамо и два школарца - каже један од њих.

Нагла потражња за дрвима, појачала је и контроле Шумског газдинства у све четири општине Топличког округа. И поред тога, свакодневно се бесправно сече шума и то све више.


#   дрва   грејна сезона
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима