Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пронађено преко 700 неексплодираних бомби

rssBookmark and Share

Бујановац 12.05.2013. Autor: M.Maksimović

Амбасадор Норвешке при УН у Женеви и председавајући Конвенције против касетне муниције Стефен Конгстад у уторак ће обићи место Богдановац у општини Бујановац где је у току чишћење терена од касетне муниције заостале из 1999. године.

Пронађено преко 700 неексплодираних бомби

Радове изводи организација Норвешка народна помоћ по пројектима српског Центра за разминирање, саопштено је из те норвешке организације.

Средства за спровођење програма разминирања - чишћења касетне муниције у општинама Преешево, Бујановац и Куршумлија обезбедило је Министарство спољних послова Норвешке.

Од 29. априла 2011. када су започети радови, чишћење терена од касетне муницје је завршено у општинама Прешево и Куршумлија док су на подручју Бујановца радови у току.

На подручју Прешева је пронађено 87 комада касетне муниције и 18 комада разних неексплодираних убојних средстава док је на подручју Куршумлије 689 комада касетне муниције и 684 комада разних неексплодираних убојних средства.

Према подацима Норвешке народне помоћи, на подручју Бујановца до сада је пронађено 788 комада касетне муниције и 702 комада разних неексплодираних убојних средстава.

Приликом чишћена терена од заостале касетне муниције из НАТО бомбардовања, на терену се често налазе и неексплодирана убојна средства из претходних периода.

Коментара: 0


#   Бујановац   Куршумлија   Министарство спољних послова
@


 


[ Додај коментар ]