Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прослава Миланског едикта

rssBookmark and Share

Ниш 09.12.2010. niscafe.com

Градоначелник Ниша Милош Симоновић формирао је Савет за реализацију припремних активности Града Ниша за организовање прославе и обележавање 1700 година Миланског едикта 2013. године. Задатак Савета је да координише активности и послове везане за организовање прославе и обележавање 1700 година од доношења Миланског едикта.

Прослава Миланског едикта

Град Ниш започео је велику кампању која ће бити вођена до 2013. године , када ће бити обележено 1700 година од проглашења хришћанства као законите вере. До централног догађаја 2013. године Град Ниш ће обновити све културно-историјске споменике и излетишта и ставити их у функцију развоја туризма и промоције града. Кроз партнерски однос са републичким институцијама и реализацијом пројеката за унапређење културе, Ниш ће заузети централно место на културној мапи.

Обележавањем годишњице Миланског едикта Ниш ће, заједно са италијанским Миланом, британским Јорком и немачким Триром бити културни центар Европе. За ту манифестацију очекује се и подршка Европске уније и европских градова. Град Ниш је почетком ове године организовао конференцију под називом „Правци и модалитети међународне сарадње града Ниша у области културе" која је била посвећена презентацијама и размени искуства на пољу истраживања, заштите, валоризације и промоције културног наслеђа Константинових градова. Конференцији су присуствовали релевантни представници Константинових градова: Трир (Немачка), Арл (Француска), Милано (Италија), Измит (Турска), Карнунтум-Петрпнели (Аустрија), Јорк (Велика Британија) и Ниш (Србија). Овај скуп био је почетак умрежавања свих Константинових градова у намери да сви заједно учествују у организацији великог хришћанског јубилеја-обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта.

У оквиру прве званичне посете Милану, градоначелник Ниша Милош Симоновић разговарао је, у присуству државне делегације, са градоначелницом италијанског града Летицијом Морати о припремама Града Ниша за обележавање годишњице Миланског едикта.

У оквиру сарадње са градом Триром, делегација немачког града коју су чинили Улрих Холкенбрик, заменик градоначелника Трира, ресорно задужен за пројекте из културе и Еркарт Куне, директор Народног Музеја у Триру, аутор изложбе о Константину, посетила је Град Ниш. Циљ посете је успостављање међународне мреже сарадње градова и историјских локалитета везаних за римске цареве, међу којима своје место има и Ниш. Ова посета била је наставак већ успостављене сарадње са Триром. Представници делегација два града, Ниша и Трира, презентовали су своје културно наслеђе и разговарали о умрежавању градова који су повезани историјским чињеницама са римским царевима.

Представници Града Ниша учествовали су на симпозијуму у археолошкпм парку Карнунтум-Петронел, у Аустрији. Симпозијум је представљао први корак у успостављању међународне мреже сарадње Константинових градова и историјских локалитета у организовању заједничких уметничких догађаја за обележавање 17 векова од потписивања Миланског едикта.

До прославе 1700 година Миланског едикта храм Светог цара Константина и царице Јелене биће у потпуности завршен и спремно ће дочекати овај велики јубилеј.

Град Ниш започео је реализацију великих инфраструктурних пројеката , реконструкцију Булевара др Зорана Ђинђића као и радови на Булевару светог цара Константина. који ће повезати наше најзначајније културноисторијске споменике - Тврђаву, Ћеле Кулу и археолошки парк Медијана.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић подржао је иницијативу нишких привредника да се на брду Виник подигне крст у част цара Константина, поводом обележавања 1700 година од потписивања Миланског едикта.

Представници Српске православне цркве, свих политичких странака, Војске Србије, полиције и нишки привредници потписали су Деклерацију о црквено-народном јединству којом су се заветовали на јединство и позвали све Србе и остале православне хришћане да допринесу изградњи крста Светог цара Константина.

Крст од челичних профила биће висок 80 метара и биће највеће обележје ове врсте на Балкану, снабдевен адекватним осветљењем како би био видљив и ноћу.

На археолошком локалитету Медијана започети су радови на пројекту Константинова вила на Медијани. Овим пројектом предвиђени су обимни радови на презентацији локалитета Медијана поводом прославе великог хришћанског јубилеја 1700 од Миланског едикта.

Циљ Пројекта је презентација, популаризација и промоција културног наслеђа и он ће бити остварен кроз археолошка и архитектонска истраживања, конзерваторско-рестаураторске радове, конзервацију и презентацију фресака и мозаика и покретног археолошког материјала.


#   Ниш   градоначелник   прослава   Милош Симоновић   Велика Британија   културно наслеђе   симпозијум
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима