Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест због камата за струју

rssBookmark and Share

Ниш 17.05.2013. Autor: B92

Иако су у редовно плаћали електричну енергију, дуговања мештана двадесетак села из седам општина са југа Србије и даље расту због камате на старе дугове.

Протест због камата за струју

У Електродистрибуцији Ниш поручују да се камате отписују само за 2012. Кажу да су и они од Владе и Министарства енергетике тражили да се укине камата због које неки уместо 30 хиљада дуга, сада морају да плате и по пола милиона динара.

Радмила Николић из Мезграје код Ниша за период од 2007. до 2009. за потрошену струју дугује 31 хиљаду динара. Од тада плаћа редовно, али је њен дуг, због камате, за четири године увећан више од 10 пута.

Верица Јанковић из Ниша каже да је своја дуговања за струју исплатила 2007. и од тада рачуне редовно плаћа.

Бројним грађанима, којима су дуговања енормно нарасла због примене такозване комфорне камате, искључена је струја. Неки су без ње годинама.

У ЕД Ниш кажу да, према одлуци Уставног суда од прошле године, отпис ранијих камата, које су настале такозваном комфорном методом, није предвиђен.

Адвокат Маја Миловановић каже да ЕПС погрешно тумачи одлуку Уставног суда.

Грађани који траже да се камате смање и њихови правни саветници позивају се и на закон о облигационм односима по којем дуговања за струју застаревају после годину дана.

Више од три хиљаде њих из двадесетак села, пет нишких општина Мерошина и Дољевац, потписало је петицију о отпису дуговања која су настала методом "камата на камату".

Кажу да ће, уколико Влада и ресорно министарство не реагују, правду потразити на суду, па и у Стразбуру.

Дуговања Нишлија за струју су међу највећима у Србији, и са каматама, износе више од 70 милиона евра.


#   Ниш   Мерошина   Електродистрибуција   Радмила Николић   Мезграја   Верица Јанковић   Маја Миловановић   Дољевац   правни савет
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима