Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Реконструкција породилишта у Алексинцу

rssBookmark and Share

Алексинац 20.09.2017. Белами, Алексиначке вести

У алексиначкој Општој болници увелико траје реконструкција породилишта, које ће, како се очекује бити завршено до краја године.

Фото: Белами
Фото: Белами

Изводе се свеобухватни радови који подразумевају изградњу нове порођајне и припремне сале, као и стационарни део, а средства је обезбедила Фондација “Драгица Николић”.

Председник Управног одбора Фондације госпођа Драгица Николић је обишла почетак радова на породилишту. Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић, председник Општине Алексинац Ненад Станковић, као и колектив Опште болнице Алексинац.

„Дешавало нам се у ранијим пројектнима да кренемо само са обичном реконструкцијом, да мењамо подове и плафоне, па се опет заврши тиме што ољуштимо комплетно зидове, променимо комплетне инсталације и воду и канализацију и телекомуникације и гасове. Овде смо кренули све испочетка, видите да смо неке зидове и померали, значу комплетна реконструкција породилишта“, рекла је госпођа Николић приликом обиласка.

„Ја желим сада да искористим прилику да се захвалим у своје лично име и пре свега у име болнице, свих запослених и грађана Општине Алексинац на овој донацији која је за нас огромна. Ја тешко да могу да вам дочарам колико је то за нас велико. Та донација ће нам омогућити да добијемо потпуно ново породилиште, готово из темеља се ради“, рекао је директор болнице прим. др Горан Видић.

Проф. Векић је приликом обиласка указао на значај овог пројекта у смислу борбе против беле куге: „Са оваквим активностима и са оваквим подухватима, све ће ово утицати да поправимо услове, да убедимо наше млада даме, наше младе мајке, да се више не порађају између тридесете и тридесет и девете године, него да вратимо ону статистику која је била раније, пре десет година, да мајке се порађају између двадесете и двадесет и девете године“.

Породилиште се простире на 331 квадратни метар и пројектом је предвиђена нова организација простора и замена комплетних инсталација (хидротехничких, електроенергетских, телекомуникационих и термотехничких) у складу са свим технолошким и противпожарним захтевима. Остварен је капацитет од 13 постеља, порођајна сала са 2 кревета и сала за изолацију беба са инкубаторима, субстерилизација и пратећи простори. Предвиђена је централна припрема топле воде, контрола приступа, систем видео надзора, стабилни систем за дојаву пожара, заједничка комуникациона мрежа и болнички информациони систем. Завршни архитектонско - грађевински радови обухватају уградњу нових подова, зидне и подне керамике, завршно бојење свих просторија, постављање спуштених плафона као и уградњу нове унутрашње столарије и алуминарије.

Пројектом су предвиђене и следеће термотехничке инсталације и радови: замена свих грејних тела у породилишту, увођење система вентилације и хлађења порођајне сале, субстерилизације, просторије за реанимацију беба, вентилација блокираних просторија, као и хлађење соба, ординација, просторије за пријем трудница и просторије за сестре.

Алексиначке вести


#   Алексинац   Драгица Николић   Ненад Станковић   видео надзор   породилиште   председник општине   Горан Видић   државни секретар   Берислав Векић   информациони систем   инсталације   Општа болница Алексинац
@dragicanikolich @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима