Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

РХМЗ понавља упозорење на падавине, очекује се пораст нивоа река

rssBookmark and Share

Врање 13.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Од данас па све до 17. маја у Србији се очекују обимне кише. Штаб за ванредне ситуације већ је у приправности. Помоћник директора РХМЗ-а Славомир Стевановић рекао је за РТС да се може очекивати пораст нивоа река, али да вероватно неће бити проглашена ванредна одбрана од поплава.

РХМЗ понавља упозорење на падавине, очекује се пораст нивоа река

Славомир Стевановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су анализе из претходних дана указивале на значајне падавине данас али да ће се оне ипак десити у току ноћи и да ће потрајати до 15. или 17. маја.

Наводи да је то с једне стране добро јер има довољно времена од претходних падавина да вода сиђе у реке и да дође до исушивања сливова како би се повећао капацитет за пријем нових падавина.

Међутим, како је рекао Стевановић, најаве указују да би ситуација на Сави могла да буде озбиљнија и да се врх таласа у Србији очекује у четвртак или петак.

Наводи да Шабац има деоницу која је осетљива на велике воде и да ће у том граду вероватно бити проглашена редовна одбрана од поплава али да су мале шансе да се прогласи ванредна одбрана.

Стевановић каже да је над регионом снажан циклон који малим померањем може да изазове значајније падавине на некој територији где се то није очекивало.

По прогнозама, највише падавине се очекује у северозападној Босни и то ће бити центар интензивних падавина.

Истиче да постоји могућност да неки крајеви Источне Србије добију велике локалне падавине али да би оне могле да обухвате неки поток или речицу.

Највеће падавине очекују се у Западној Србији, па затим у Централној Србији.

Међутим, Стевановић каже да ће оне бити развучене и да се интензивна киша очекује сутра и у среду.

Говорећи о могућности поплава на бујичним токовима, Стевановић каже да су оне од маја до јуна увек могуће и да не могу да се предвиде.

Када је реч о стању на Дунаву, Стевановић каже да Дунав опада и да може да прихавти све количине воде које се очекују.

Републички хидрометеоролошки завод претходно је поновио упозорење да се од данас до петка очекује велика количина падавина у Србији.

Очекује се да данас и сутра укупна количина падавина у већини места буде од 20 до 40, а у Западној Србији, Срему и Бачкој око 60 литара по квадратном метру. Водостај река је у умереном и већем порасту. Надлежне службе дежурају уз највиши степен приправности. 

Врање дежура и спрема се за евентуалне поплаве

На основу закључака са ванредне седнице Градског штаба за ванредне ситуације, којом је председавао градоначелник Слободан Миленковић, јуче се приступило конкретизацији планираних активности уочи најављених обилнијих падавина, у складу са препорукама Министарства унутрашњих послова, Одељења за ванредне ситуације у Врању и Републичког штаба за ванредне ситуације.

По налогу Штаба, у оквиру оперативних и превентивних мера, изводе се радови на чишћењу корита Ветернице на територији Пољанице, у циљу несметаног протока и спречавања наноса услед већег прилива воде. Такође, локална самоуправа иницирала је активна дежурства свих надлежних служби и институција, на свим критичним тачкама на територији Града Врања како би се превентивно делововало на евентуално угроженим локацијама.  Иначе, према последњем упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода, у понедељак и уторак, на подручју Србије, укупна количина падавина у већини места износиће 20 до 40, а у Западној Србији и Срему и до 60 литара по квадратном метру.

Коментара: 0


#   Врање   Ветерница   поплава   РХМЗ   падавине   локална самоуправа   Слободан Миленковић   штаб за ванредне ситуације   хидрометеоролошки завод
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима