Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сарадња форензичара из Ниша и Софије

rssBookmark and Share

23.01.2013. Izvor: Rts

Форензичке лабораторије из Ниша и Софије завршили су заједнички пројекат модернизације опреме и међусобне сарадње, који се финансира из предприступних фондова Европске Уније. Пројекат је вредан око 600.000 евра, а Европска Унија финансирала је 85 одсто трошкова.

Сарадња форензичара из Ниша и Софије
Бржа, ефикаснија и прецизнија анализа пре свега наркотика главни је резултат сарадње форензичких центара из Ниша и Софије. Лабораторије су добиле најсавременију опрему, а полицијске екипе сада имају такозване спот тестове за прелиминарне анализе наркотика на терену.

Све ово веома је важно, јер је међународни пут од Софије до Ниша врло често пут дроге.

"То је у сваком случају део балканске руте. Зато је и препознат као критична тачка на том путу и све је рађено да би се повећао капацитет полицијских служби и поставила баријера у борби против илегалног промета наркотика", каже Лазар Нешић, начелник Националног криминалистичког центра Србије.

Криминисталистички техничари из девет градова у Србији и Бугарској прошли су заједничку  обуку. Базе података лабораторија у Нишу и Софији су урађене и оне ће ускоро бити умрежене са форензичким центрима у Новом Саду и Београду.

"Пројекат има велики значај и наше лабораторије су сада сјајно опремљене, а обука коју су прошли форензичари је јако добра", каже Цветан Нишев, заменик директора Института за криминалистику у Софији.

Лабораторије у Нишу и Софији опремљене су и за анализу експлозивних и запаљавих материјала. Делегација ЕУ у Србији прогласила је овај пројекат за један од 15 најбољих који су реализовани у области прекограничне сарадње.



#   сарадња
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима