Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Школе данас славе Светог Саву

Bookmark and Share

27.01.2017. Јужна Србија Инфо

Свети Сава (1174. или 1175—14. јануар, 1236) је био српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

Школе данас славе Светог Саву

Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат краљева Вукана и Стефана Првовенчаног.

Као младић добио је од оца Захумље на управу. Међутим, Растко је побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је добио име Сава. Касније је са својим оцем, који се у међувремену замонашио и добио име Симеон, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

У Србији је убрзо дошло до борбе за власт између Савине браће. Због тога се он вратио у Србију, како би зауставио рат. Истовремено се бавио просветитељским радом, настојећи приближити својим сународницима основе верске и световне поуке, да би се 1217. вратио на Свету гору. Године 1219. Сава је од Васељенске патријаршије у Никеји изборио аутокефалност српске цркве са статусом самосталне архиепископије, а васељенски патријарх Манојло И Цариградски га је именовао за првог српског архиепископа. Остао је архиепископ све до 1233, да би га потом заменио његов ученик Арсеније. Више пута је путовао у Палестину. На повратку са једног од ходочашћа из Свете земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак, краљ Владислав.

Његова најзначајнија писана дела су „Житије Светог Симеона“, „Карејски типик“, „Хиландарски типик“ и „Студенички типик“, као и „Законоправило“.

Савин култ у народу био је јак. После једног устанка Срба против Османског царства, турски заповедник Синан-паша је 1594. наредио да се спали мошти светога Саве на Врачару. На месту за које се верује да се то десило подигнут је Храм Светог Саве.

У Србији се дан његове смрти по грегоријанском календару (27. јануар) прославља као Дан просвете.

Свети Сава, школска слава

За време социјалистичке Југославије Свети Сава се није службено славио, јер су комунисти тај празник укинули када су заузели власт 1945. године. У школе је поново враћен 1990. године. У школама је тај дан радни, али ненаставни. Као школска слава обележава се у школама у Србији и Републици Српској.

 


#   школе   просвета   СПЦ   манастир   хришћанство   Свети Сава   Хиландар   Растко Немањић   Храм Светог Саве   Школска слава
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима