Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брана: Страх у гласинама

rssBookmark and Share

Алексинац 14.03.2010. Д. СТОЈАНОВИЋ, novosti.rs

Брана на Бованском језеру, између Алексинца и Сокобање, потпуно је стабилна и безбедна и не постоји разлог за страховање да ће доћи до хаварије, какве су гласине кружиле ових дана у време повећаних падавина и поплава

Брана: Страх у гласинама

Ово тврде Светислав Ранђеловић, управник Бованске акумулације, као и стручњаци у ЈП “Србија воде”, односно у Водопривредном центру “Морава” Ниш, као и др Вељко Марковић, професор на Грађевинском факултету у Нишу, чија су специјалност баш бране и акумулације.

Они истичу да је пројектовани век саме акумулације сто година и истичу да нема ни опасности да због таложења муља језеро једног дана постане обична баруштина, како се такође могло чути чак и са говорнице локалног парламента, јер најмање пола века тако нешто не треба да забрињава. Наиме, у акумулацији постоји простор, који, према пројекту, најмање 50 година може да депонује наносе без икаквих проблема.

Подсетимо, изградња бране на Бованском језеру је завршена 1984.

године, када је обављено и пробно пуњење акумулације, а све је урађено у склопу хидроцентрале на Ђердапу са одређеном наменом. Ова брана је грађена од камена са глиненим језгром и, по тврдњама стручњака, далеко је поузданија од оних бетонских. Нити је језеро прављено за риболовце, нити да обезбеђује квалитет воде, већ, пре свега, да обезбеђује потребну количину воде (квалитет се добија у фабрици воде “Бресје”), као и за заштиту од поплава.

- Пратим брану од њене изградње. Темељна је и стабилна и све гласине у другом смеру су неосноване - истиче проф. др Вељко Марковић. Тачно је, додаје он, да је вода у језеру преко шахтног прелива први пут преливала приликом испитивања у току пробног пуњења акумулације, па поново тек ових дана, због високог водостаја.

Дубина поменутог бетонског шахтног прелива је 40 метара, а вода која уђе у њега се преко галерије (тунела, пречника седам метара) испод бране испушта у наставак корита реке Моравице.

Свака брана, па и ова, има и темељни испуст, кроз који се, у конкретном случају, редовно испушта неопходан биолошки минимум воде у Моравицу, а у одређеним ситуацијама, када прети повећање водостаја језера, тада се превентивно испуштају и веће количине.


ПРИЛИВ ВОДЕ

- Тај шахтни прелив је чувар бране, пројектован да прими 1.070 кубика воде у секунди. Ових дана прилив воде из реке Моравице у језеро је износио 250 кубика у секунди, али се она расплињавала по ширини и било је дана када се преко шахтног прелива максимално преливало 50 кубика - вели проф. Марковић.


ХАВАРИЈЕ НА ЦЕВОВОДУ

- Недавно је дошло до хаварије, која се односи на цевовод за будућу хидроцентралу на језеру. То је у једном периоду онемогућило испуштање веће количине воде од уобичајене, али лоцирали смо проблем и у току је његово решавање. Конкретно, реч је о томе да је осамдесетак шрафова кородирало и биће замењени уз још неке радове - каже Светислав Ранђеловић, препоручујући својим суграђанима да не страхују и да је све под контролом.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=173500&title_add=Strah%20u%20glasinama&kword_add=bovansko%20jezero%2C%20brana

 

На Великој Морави и даље ванредне мере одбране од поплава

Танјуг, ФоНет

На Великој, Јужној и Западној Морави са притокама спроводе мере ванредне одбране од поплава, на брани "Бован" код Алексинца и на реци Моравици код Алексинца, а уведене су мере ванредне одбране од поплава на Пустој реци у насељу Пуковац, саопштило је данас јавно водопривредно предузеће "Србијаводе".

У току су превентивне санационе мере на брани "Бован“ код Алексинца.


#   Алексинац   Бованско језеро   Јужна Морава   брана   поплава   Моравица   Светислав Ранђеловић   поплава 2010   Србија воде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима