Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сутра почиње завршни испит за основце и трајаће три дана - матерњи језик, математика и изборни предмет

Bookmark and Share

20.06.2023. Јужна Србија Инфо

Завршни испит за основце се полаже у јунском року, и то 21, 22. и 23. jуна 2023. године, док одрасли који стичу основно образовање у складу са законом којим се уређује образовање одраслих, завршни испит полажу 21. јуна 2023. године.

Фото: Министарство просвете
Фото: Министарство просвете

Завршни испит за ученике основних школа полаже се 21 из матерњег језика, 22. математика и 23. јуна 2023. године изборни предмет.

Завршни испит полажу сви ученици на крају осмог разреда основног образовања и васпитања, као и полазници који су обавезно образовање завршили по програму за функционално образовање одраслих.

Тестови на завршном испиту садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда за крај обавезног образовања за ученике који су редовно завршили основну школу, односно општим стандардима постигнућа за основно образовање одраслих уколико су полазници обавезно образовање завршили по програму за функционално образовање одраслих.

Ученици полажу завршни испит решавањем задатака у оквиру три теста: из предмета Српски језик и књижевност, односно матерњи језик и књижевност, из предмета Математика и из једног од пет предмета који ученик изабере са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија. Ученици осмог разреда се најкасније до 30. децембра изјашњавају писаним путем у школи или електронски на овом порталу у средњу школу из којег ће предмета, од пет понуђених, радити трећи тест.

Полазници који полажу завршни испит по програму за функционално основно образовање одраслих полажу завршни испит решавањем једног теста који садржи задатке из предмета Српски језик и књижевност, односно матерњи језик и књижевност, из предмета Математика и из природних и друштвених наука који обухватају садржај из наставних предмета Биологије, Географије, Историје, Физике и Хемије, као и опште компетенције, заједничке за поједине природне и друштвене науке.

Тестови на завршном испиту садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда дефинисаних на три нивоа постигнућа – основном, средњем и напредном нивоу. Овим нивоима описују се захтеви различите тежине, когнитивне комплексности и обима знања, од једноставних ка сложеним.

Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, односно матерњег језика и књижевности, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту.

Полазник који завршни испит полаже по програму за функционално основно образовање одраслих, може да оствари највише 40 бодова на обједињеном тесту, и то: највише 14 бодова на задацима из српског, односно матерњег језика, највише 14 бодова на задацима из математике и укупно највише 12 бодова на задацима из природних и друштвених наука: Биологија, Географија, Историја, Физика и Хемија.

Ученик по основу општег успеха може да оствари највише 60 бодова. Највећи број бодова који ученик може имати на основу општег успеха и успеха на завршном испиту је 100 бодова.

Министарство просвете организује припрему свих учесника за завршни испит (осим ученика осмог разреда), организује и спроводи завршни испит, а тестове припрема Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

21-25. јуна спроводи се супервизија спровођења завршног испита.

У недељу, 25. јуна биће објављени прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу МСШ.

Ученици ће приговоре на објављене резултате моћи да подносе електронским путем од 25. до 26. јуна до 15х.

Приговори ће моћи да се понодсе и непсоредно у школи, 26. јуна.

Достављање одговора другостепене комисије на приговоре ученика на прелиминарне резултате завршног испита (електронским путем и непосредно у основној школи) реалзоваће се 27. јуна.

Коначни резултати пријемног испита биће објављени до 8 сати 28. јуна,

Истог дана до 15х биће реализован упис у музичке и балетске школе.

Попуњавање листе жеља електронским путембиће 29. и 30. јуна до 15х.

У истом периоду је и  попуњавање и предаја листе жеља у основној школи и унос у базу података (непосредно у основној школи).

Концепт завршног испита је утврђен 2010. године, Завршни испит реализује се ради са циљем да се обезбе ђивања пода така о степену остварености општих и посебних стандарда постигнућа, односно образовних стандарда за крај обавезног образовања и васпитања, што је основа за вредновање квалитета обавезног образовања. У развоју концепта испита уважене су три његове главне функције – сертификациона, селекциона и евалуативна. Након обављеног испита сматра се да је ученик завршио основну школу и стекао право уписа у средњу школу, што значи да за овај испит није одређен минимум знања за полагање.

Више на: mojasrednjaškola.gov.rs

Коментара: 0


#   Мала матура   основци   Министарство просвете   историја   завршни испит
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима