Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свечани испраћај мировњака Треће бригаде у Либан

rssBookmark and Share

03.12.2017. Јужна Србија Инфо

У нишкој касарни "Књаз Михаило“ организован је свечани испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага Треће бригаде копнене војске, штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну операцију УН у Либану (UNIFIL).

Свечани испраћај мировњака Треће бригаде у Либан

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде пуковник Предраг Грбић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи мировњака.

У свом обраћању пред свечаним стројем, министар одбране Александар Вулин истакао је да данас поздрављамо одлазак оних који ће славу српске заставе и српске државе проносити далеко.
 
 - Поздрављамо одлазак поносни што можемо да пошаљемо такве људе, тако опремљене и обучене,  спремне да раде за добробит сваког људског бића коме је помоћ потребна. Далеко идете, у земљу растрзану ратовима и сукобима, мржњама. Идете далеко да ублажите људску патњу,  муку, бол.  Идете далеко да понесете нашу заставу и да је тамо далеко нека деца запамте као знак мира, сигурности и безбедности, као знак доброте коју ће запамтити са вашег рукава. Када сте им прошли прстима кроз косу, када сте помогли њиховим родитељима, када сте неком детету вратили поверење у људски род.
 
 Министар Вулин је рекао да ћемо своје мировњаке чекати, с њиховим породицама.
 
 - Поносни на вас бринућемо, макар то и не говорили гласно, размишљаћемо шта радите, како изгледате, чиме се бавите и да ли вам је тешко.  Да ли се нечега бојите,  сигурни да мислите на нас, да мислите на своју земљу и све нас које сте овде оставили. Немојте никад заборавити, овде са вама корачају ваши синови, поносни на вас. Они ће у школама говорити да им је отац тамо далеко, да и тамо чува Србију јер и тамо се чува Србија. Чува се тако што показујете колико смо организовани, снажни и храбри, чува се тако што стварате пријатеље и тамо где су мржња и непријатељство начин живота.  Чува се тако што ми овде можемо да будемо сигурни и поносни да где год да сте, достојно и високо носите и дижете заставу, ту свету заставу због које постојите и због које живите, заставу Републике Србије.  Ми ћемо вас чекати и мислићемо на вас, сигурни да тамо где сте, чувате своју Србију, зато вам желим да будете здрави, да будете храбри, баш такви какви јесте и да нам се вратите а када се вратите да нам причате како сте пронели славу Србије, колико људских бића је постало свесно да тамо далеко постоји један народ и једна земља у којој су слобода и доброта вредности изнад свега - рекао је министар одбране Александар Вулин.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да Припадници Војске Србије посебну пажњу посвећују квалитету реализације задатака у свим повереним мисијама.
 
- Опште је познато, где год су припадници Војске изашли ван касарне, ради помоћи становништву угроженом елементарним и другим непогодама, или због уређења путева, комуникација, увек су квалитетно извршавали задатке. То се посебно односи на квалитет извршавања задатака у другој мисији Војске Србије, у мировним операцијама, а то је посебно важно зато што је реч о међународном окружењу, о раду с припадницима других оружаних снага. То је одлична прилика да видимо и колико вредимо у том окружењу, колико смо способни да са другима реализујемо веома важне задатке очувања мира - рекао је генерал Диковић и истакао да је изузетно задовољан начином на који наши официри, подофицири и војници приступају реализацији задатака.

Укупно 130 припадника пешадијске чете биће ангажовано на очувању мира у региону Блиског Истока и у Либану, у саставу шпанског контигента, док ће вод за заштиту снага који чине 33 припадника, бити у саставу италијанског контигента у Сектору Запад. У мисију је испраћено и седам штабних официра и пет припадника елемента за националну подршку, који ће обављати одговорне дужности у Сектору Исток.

На данашњој свечаности, министар одбране уручио је државну заставу командирима пешадијске чете и вода за заштиту снага, који су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу са мандатом и задацима мисије.


#   Александар Вулин   УН   Министарство одбране   Љубиша Диковић   Милосав Симовић   касарна Књаз Михаило   мировне снаге   Либан   Војска Србије   Трећа бригада Копнене војске   Предраг Грбић
@VulinAleksandar @mo_i_vs @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима