Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Теодорова субота, прва субота Часног поста - данас се спрема жито као за славу

rssBookmark and Share

Лесковац 23.03.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Теодорова у народу Тодорова субота, је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону, кога Црква ове године слави 23. марта, а у Теодорову суботу као успомену на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

Фото: Жито - Јужна Србија Инфо архива
Фото: Жито - Јужна Србија Инфо архива

Теодорова субота посвећена је догађају који се десио Светом. Великомученику Теодор Тирону са кољивом. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после Пређеосвећене литургије пева се молебни Канон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у VII веку, а Канон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у XI веку Митрополит Јован Евхаитски.

  • Овог дана у селима источне Србије припрема се жито, односно, кољиво, као за сваку Крсну славу. Прави се и колач на коме се обавезно налазе украси у облику коња или потковице. Теодорова субота спада у оне празнике који славе почетак летњег периода, па се тако у селима око Прокупља може чути да је то дан када Свети Теодор узјаше коња и оде да доведе лето. Друга прича каже да је то дан када роде поткивају своје невидљиве коње, пред велики пут, да би стигле у наше крајеве за Младенце.
  •  
  • У селима лесковачког Поморавља кажу да на дан Тодорице Краљевић Марко јаше свог шарца на мору. Теодорова субота је дан када су механџије и кафеџије у пожаревачком крају држале свој еснафски пир.


#   Лесковац   СПЦ   Неготин   Тодорова субота   Ускршњи пост   Васкрс   Теодорова субота
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима