Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу одржан састанак министара у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”

rssBookmark and Share

Ниш 13.11.2021. Јужна Србија Инфо

У Нишу је синоћ одржан састанак министара и представника влада три земље - Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, који је отворио министар финансија Синиша Мали, на којем је поручио да је циљ све три земље да раде као једна.

У Нишу одржан састанак министара у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”

Мали је пожелео добродошлицу министрима и представницима влада Албаније и Северне Македоније који ће, као је рекао, у наредна два дана на сесији у Нишу разговарати како да се реализује иницијатива “Отворени Блакан”, односно како да се уклоне баријере за бизнис и грађане.

“Сви имамо исти циљ, да повећамо економску сарадњу, не само између наше три земље, већ и свих земаља у региону. Као министар финансија могу да причам о детаљима о економском расту, стопама раста, побољшањима у економији, али сви знамо шта је наша сврха као политичара, а то је да људи у нашем региону имају бољи живот, да побољшају пословање, зараде више новца и да своје снове остваре овде”, рекао је Мали на отварању састанка министара и представника влада све три земље.

Истакао је да је циљ представника три владе да у наредна два дана разраде план како да се поправи проток робе, услуга и људи, као и да се уклони све што три економије виде као препреке за развој и напредак у раду.

Мали је поручио да постоји политичка воља да ове три земље функционишу као једна и да буду усклађене фитосанитарне и царинске процедуре, као и да се олакша проток робе.

“Циљ нам је да у овом кратком временском пероду покушамо да решимо све проблеме који су везани за слободан проток људи, роба и услуга у ове три земље, очекујући да ће и друге земље у региону да се укључе у иницијативу. Ја замишљам регион Западног Балкана без граница, као јединственио тржиште, без баријера, да камиони више не чекају на границама, да је слободан проток робе, да људи могу без проблема да нађу посао у ове три земље, да се међусобно признају радне дозволе. Све су то теме о којима дискутујемо у наредна три дана и очекујем конкретна решења. Дакле, задатак који смо добили од председника Вучића и других је да до 1.јануара већ покушамо да имамо признате радне дозволе у све три земље, да имамо уједначено радно време свих царинских испостава. Циљ је да кроз јединствено тржиште унапредимо нашу економију, да наше привреде буду конкурентније, тржиште атрактивније, да привучемо стране инвестоторе, а то за грађане значи веће плате и пензије, поготово је значајно за младе које желимо да задржимо у региону. Очекујем велике резултате од ове инцијативе”, рекао је Мали.

Вечерашњем састанку присуствовали су министар пољопровреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и министри финансија, пољопривреде и трговине из Албаније и Северне Македоније.

У наредна два дана представници шест секторских група разговараће о олакшицама за увоз, извоз и кретање робе, слободном кретању пољопривредних и прехрамбених производа, слободном кретању индустријских производа, о приступу тржишту рада, јединственом електронском идентитету за грађане Отвореног Балкана и јединственом информационом систему.


#   Ниш   Привредна комора   Синиша Мали   Албанија   Марко Чадеж   Бранислав Недимовић   Република Северна Македонија   Дарија Кисић Тепавчевић   Отворени Балкан
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима