Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прокупљу свечано обележен Дан Министарства унутрашњих послова, слава и Дан Полиције

rssBookmark and Share

Прокупље 14.06.2022. Јужна Србија Инфо

Уз државне почасти, полагањем венаца на спомен обележје погинулим полицајцима у ратовима од 1990-1999. године пред зградом Полицијске управе у Прокупљу, свечано је обележен Дан Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Дан полиције и њихова слава Свете Тројице.

У Прокупљу свечано обележен Дан Министарства унутрашњих послова, слава и Дан Полиције

У присуству представника локалне самоуправе Прокупља, Војске Србије, правосудних органа, Цркве „Свети Прокопије“, министарстава просвете и здравства и многобројних грађана, на спомен обележје погинулим полицајцима венац је положио начелник Полицијске управе у Прокупљу пуковник полиције Ненад Каличанин, као и представници полицијских и војних синдиката.

Обраћајући се присутнима Каличанин је истакао да корени јавне безбедности у Србији датирају још из 14. века из доба Немањића, а да је на Скупштини одржаној 14. јануара 1811. године и званично основано Министарство унутрашњих послова Србије.

Он је подсећајући на историјат рекао да се од 2001. године Дан полиције слави на празник „Свете Тројице“, као сећање на 15. јун 1862. године када је због убиства дечака Саве Стојковића на „Чукур чесми“ у Београду дошло до оружаног сукоба између српске жандармерије и турских војника.

-Полиција се од свог настанка до данашњих дана сусретала  са многим изазовима и искушењима и била увек уз свој народ и државу, спремна да народу пружи безбедност, мир и спокој, као и да буде основ једне јаке и савремене државе, казао је Каличанин.

Он је нагласио да је посао полицајца тежак и одговоран али и достојанствен. Такође је навео да код пријема у радни однос имају првенство деца погинулих и рањених у рату припадника Министарстава унутрашњих послова Србије.

Каличанин је и овом приликом нагласио да је Полицијска управа (ПУ) Прокупље постигла јако добре резултате на пољу сузбијања општег и привредног криминала, очувања јавног реда и мира, унапређења безбедности саобраћаја и обављању свих осталих полицијских послова.

-Приоритет у нашем даљем раду биће сузбијање наркоманије и кривичних дела са елементима насиља, са акцентом на кривична дела и прекршаје који се врше на штету грађана на јавним местима, истакао је Каличанин и нагласио да је задатак ПУ Прокупље да свој посао ради законито и професионално и да заједно са органима локалне самоуправе и свим осталим државним органима обезбеде грађанима слободно и мирно окружење у коме ће се осећати безбедно и заштићено.

Поводом Дана Министарства унутрашњих послова Србије најзаслужнијим припадницима полиције уручене су захвалнице и признања.

За пожртвован рад и истицање у служби признања су добили Данијел Ивковић, Бранко Миленковић, Владимир Башић, Југослав Роглић, Дејан Живковић, Бојан Милић, Марија Милошевић, Саша Милосављевић, Срђан Стојановић, Зоран Марковић, Иван Арсенијевић и Небојша Јанковић, а награђен је и Горан Михајловић који одлази у заслужену пензију.

У културно забавном делу програма наступили су чланови Црквеног хора „Свети Прокопије“ под управом Сање Стојковић-Антовић, а одломак из драме „Легија Части„ – Милунка Савић, извела је Анђела Станковић чланица прокупачког Аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“.


#   Прокупље   МУП РС   Света Тројица   Дан полиције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима