Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убрзавају се припреме за градњу бране “Кључ” у Лебану

rssBookmark and Share

Лебане 05.11.2014. Југмедиа

Уколико све тече по плану у вези са припремама за градњу акумулације “Кључ”, Лебанчани би за најдаље четири године могли да забораве на честе недостатке воде за пиће, али и поплаве.

Убрзавају се припреме за градњу бране “Кључ” у Лебану

Директор за планирање и изградњу Срђан Стоиљковић каже да је локална самоуправа посвећена том циљу.

“Иновиран је ранији пројекат за брану Кључ, у току је израда плана детаљне регулације за предбрану и он ће бити завршен до краја године. Уколико до следеће јесени добијемо грађевинску дозволу, брана Клуч са акумулационим језером требало би да буде подигнута за наредне три године”, каже Стоиљковић.

Акумалуционо језеро пунило би се водом из Липовачке, Кљајићке и Радовачке реке, које се уливају у Шуманку, несавладиву реку током дугих кишних дана.

“Изградњом бране решиће се вишедеценијски недостатак воде у лебанском крају, али аутоматски регулисати и ниво воде Шуманке која се ове године, на пример, излила и направила огромне штете”, истиче директор Дирекције.

Предбрана би била висока 23, а барана 70 метара са акумулационим језером до 440.000 метара квадратних. Њеним завршетком Лебане би добило 75 литара воде у секунди, уместо досадашњих 20 до 35 литара.

За овај капитални пројекат потребно је око 500 милиона динара. Стоиљковић каже да локална самоуправа рачуна на средссва из државне, али и каса европских фондова, као и средства из локалног буџета.

 


#   Лебане   брана   локална самоуправа   Срђан Стоиљковић   Шуманка  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима