Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уље поскупело до 15%

rssBookmark and Share

17.06.2012. Izvor : eKapija |

Потрошачи за литар обичног сунцокретовог уља сада морају да плате и до 145 динара. После готово једногодишње стабилизације, цена уља кренула је "на горе". Разлог, како твде добављачи су повећани трошкови пословања, пре свега, скупље гориво и скок вредности евра.

Уље поскупело до 15%

Зависно од добављача, зејтин је на тржишту скупљи од шест до 15 одсто. Сунцокретово уље из "Дијаманта", "Витала", "Сунца" или "Вицториа оил" у трговинским ланцима продаје се по цени од 125, али и преко 145 динара за литар. На акцијским попустима неке врсте уља могу да се купе и испод 120 динара.

Уљари о ценама не желе јавно да говоре, а на питање зашто је та намирница поскупела, кажу да је то било неизбежно.

- Увећани су трошкови производње и транспорта због скока цена нафте, али и нестабилности курса - правдају се уљари.

- И сировине су разлог, јер су количине на измаку.

У Пословној заједници за индустријско биље кажу да је нову, вишу цену уља, између осталог, условило и кретање курса, фабрике прошле године подигле девизне кредите које сада треба враћати. Али, цене те сировине расту и на светском тржишту.

-Сировине су на измаку, а треба обезбедити и средства за нови откуп сунцокрета, што у постојећим условима ствара велико оптерећење уљарама - каже за "Новости" Олга Чуровић, директор Пословне заједнице за индустријско биље.

-Главни кривац су курсне разлике, а нови кредити сигурно неће бити повољнији него у задњих годину дана.

Упитана да прокоментарише да ли ће се на овом нивоу зауставити цене зејтина, Чуровићева каже да би то могла са сигурношћу да тврди "само ако би неко знао да каже колики ће курс бити у наредном периоду". У том случају знала би се већ сада и цена новог рода сунцокрета.

Ове сезоне, каже, очекује се просечан род сунцокрета, засејано је око 160.000 хектара под том индустријском биљком, што би значило стабилно снабдевање том намирницом, а преостаће довољно количина зејтина свакако и за извоз.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима