Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро: Архимед, Галилеј, Фарадеј и Паскал заједно у Научном парку у Нишу (ФОТО)

rssBookmark and Share

Ниш 17.02.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

Ниш ће ускоро добити јединствену на простору овог дела Србије учионицу "Научни парк" на отвореном у оквиру Регионалног центра за професионални развој запослених у образовање. Екипа портала Јужна Србија Инфо имала је прилику данас, да обиђе радове на овом пројекту.

Ускоро Парк науке у Нишу, Фото: Јужна Србија
Ускоро Парк науке у Нишу, Фото: Јужна Србија

Регионалнои центар за професионални развој запослених у образовање у Нишу, не престаје да нас пријатно изненађује, како у току протекле четири године, тако и данас. Из Центра нам стиже сјајна вест, да је у току наредног месеца предвиђено отварање "Научног парка".

Менанџмент нишког центра, и посебно директорка Данијела Марковић, својим несебичним залагањем, још једном су потврдили оправданост постојања ове установе у граду на Нишави.

Даније Марковић поред интерактивне "Галилејеве табле", Фото: Јужна Србија Инфо

Сличне отоврене учионице имају Шабац, Чачак и Кикинда.

Шта је Научни парк и зашто у Нишу, сазнали смо од наше љубазне домаћице.

- Нафтна индустрија Србије (НИС) је препознала као велику вредност за локалну заједницу пројекат Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш, "И Ниш да има Парк знања" и помогла га, а све то у оквиру корпоративног програма "Заједници заједно" - објашњава Марковић.. 

Циљ пројекта је био да се у дворишту Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш, формира учионица на отвореном са садржајима којима ће се посетиоци подстаћи на размишљање о научним достигнућима. Циљне групе првенствено обухватају популацију предшколаца и ученика основних и средњих школа, али подразумевају и групе наставника физике и других предмета.

Паскалов трон је пробао новинар и уверио се да није "смртоносан" , Фото: Јужна Србија Инфо

"Циљну групу представљају и породице, као и сви зантересовании и "гладни" знања, добро су дошли", каже поносно Данијела Марковић . 

У делу дворишта нишког Центра, инсталирана су наставна средства именована као, Паскалов трон, Архемедова бележница, Магнетни тунел, као и Галилејево клатно.  

Свако наставно средство праћено је информационом таблом, на којој је, осим биографије научника чије се научно дело односи на дато средство, дато упутство за интерактивни приступ средству. Поред наведених наставних средстава, постављен је и шаблон игре у партеру назване SI школице, која има за циљ да на атрактиван начин упозна ученике са називима основних физичких величина и називима њихових јединица.

Архимед "Еурека", Фото: Јужна Србија

Учионица на отвореном са наведеним инсталацијама треба да представља и први корак у настајању Парка знања, првог и јединственог у овом делу земље.

"Ово је одличан пример промоције физике као науке и као наставног предмета, дела Архимеда, Галилеја, Паскала и Фарадеја, и свакако начин на који може да се повећа интересовање ученика за изучавање физике", завршава директорка Марковић са осмехом, и позива све на отварање овог јединственог Научног парка на отвореном.

Финиширање парка, Фото: Јужна Србија

Датум свечаног отварања биће ускоро објављен...

 

 


#   Ниш   Јужна Србија регион   образовање   Јужна Србија Инфо     НИС   физика   Регионални центар за образовање   Данијела Марковић   Заједници заједно програм   Научни парк
@juznasrbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима