Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Устоличен надбискуп Немет: СПЦ нам је старија сестра на овим просторима

Bookmark and Share

10.12.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Надбискуп Ладислав Немет устоличен је у Катедрали узнесења блажене Марије у Београду, а устоличењу је, поред представника римокатоличке цркве и верника, присуствовао и патријарх Порфирије. "Желимо у миру сарађивати са свим верницима наше Србије, посебно мислим на Српску плавославну цркву, јер она нам је старија сестра на овим просторима", поручио је надбискуп Немет.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Устоличење је почело молитвом и обраћањем досадашњег надбискупа Станислава Хочевара који је позвао све окупљене да пригрле новог надбискупа.

Надбискуп Хочевар предао је бискупски пастирски штап Немету, чиме му је званично предао трон Београдске надбискупије.

Надбискуп и митрополит Ладислав Немет је седми надбискуп Београдске надбискупије у њеној 98 година дугој историји.

Приликом устоличења, надбискуп Немет је рекао да жели сарадњу са свим црквама и верским заједницама, посебно са Српском православном црквом.  

"Католичка црква залаже се за миран суживот са свим верским заједницама у Србији и настојаће да допринесе нашем друштву у сарадњи са другим вероисповестима и државним телима", рекао је нови надбискуп. 

"Бог је све створио и ка њему сви идемо и заједно смо на том путу, зато желимо у миру сарађивати са свим верницима наше Србије, посебно мислим на Српску плавославну цркву, јер она нам је старија сестра на овим просторима", поручио је надбискуп Немет.

Истакао је да католици у српском друштву живе као Христови следбеници и да ће настојати да наше друштво граде и улепшавају у јединству са другим вероисповестима и државним телима.

"Нови свештенички задатак обављаћу савесно"

Надбискуп Немет рекао је да је 39 година посветио свештеничком животу и да га, како је додао, без обзира на све околности, добра и лоша искуства божина воља никада није напустила.

"Многа места сам обишао живео и радио, пуно сам патио, а још више љубио и сада сам ту у Београду", рекао је он.

Захвалио се свима које су у њему видели "више од дечака из Бачке" и обећао да ће дати све од себе да нови свештенички задатак обављати савесно у складу са законима Божији.

Надбискуп се захвалио и председнику Србије Александру Вучићу што му је честитао на именовању за надбискупа и што га је уверио и дао подршку за сарадњу са католичком црквом у Србији. 

Родом је из Оџака и има 66 година. Школовао се у Суботици у бискупском семеништу "Паулинум", у Пољској је завршио студије филозофије и теологије, а у Риму је докторирао догматику на Папском Грегоријанском универзитету.

Надбискуп Немет говори мађарски, српски, енглески, немачки, пољски, италијански и хрватски.

Надбискуп Станислав Хочевар отишао у пензију након 22 године службе на трону београдске надбискупије.

Порфирије: Радујемо се устоличењу новог надбискупа

Патријарх Српске православне цркве Порфирије изразио је уверење, на устоличењу новог надбискупа Београдске надбискупије, да ће нови надбискуп Немет делити добро и зло са свим људима са ових простора.

"Данас и ми православни хришћани и сви људи добре воље радују се устоличењу новог надбискупа Београдског заједно са свим верницима католичке цркве и београдске надбискупије", рекао је патријарх Порфирије.

Рекао је да као човек са ових простора, рођен и одрастао у Бачкој, Немет добро познаје душу српског народа, те да ће својим свештеничким радом допринети унапређењу њихових живота.

Пожелео је новом надбискупу да му Господ да снаге да служи свом народу, чиме ће, додао је, допринети и бити део спасења читавог света.

Такође, патријерх је, мир, радост и љубав пожелео и досадашњем надбискупу Станиславу Хочевару.


#   католичанство   Станислав Хочевар   Католичка црква Ниш   Патријарх Порфирије   Ладислав Немет надбискуп   Београдска набискупија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима