Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ладислав Немет родом из Оџака, нови надбискуп и митрополит Београдске надбискупије, Хочевар се захвалио СПЦ

rssBookmark and Share

Ниш 06.11.2022. РТС, Београдска набискупија, Јужна Србија Инфо

Папа Фрања именовао је досадашњег зрењанинског бискупа Ладислава Немета мађарске националности али родом из Оџака код Сомбора, за београдског надбискупа и митрополита Београдске надбискупије, саопштила је Апостолска нунцијатура у Србији. Немет је након дужег времена, Франца Перка и Станислава Хочевара (Словенци) изабрани набискуп рођен у Србији.

Ладислав Немет родом из Оџака, нови надбискуп и митрополит Београдске надбискупије, Хочевар се захвалио СПЦ

Ладислав Немет је захвалио досадашњем надбискупу Хочевару за 22 године службе које је поклонио Београдској надбискупији.

"Захваљујем Светоме Оцу Фрањи на мојем именовању београдским надбискупом и метрополитом, на повјерењу које ми је указао. Морам признати да није лако прихватити овакву службу. Међутим, када папа зове онда човјек и каже да", рекао је Немет.

Немет је председник Међународне бискупске конференције светих Ћирила и Методија и шести надбискуп Београдске надбискупије у њеној 98 година дугој историји.  

Немет je, такође, постао апостолски управник Зрењанинске бискупије.

Досадашњи надбискуп Станислав Хочевар захвалио је Српској православној цркви, као и осталим црквама и верским заједницама, на отворености и сарадњи у протекле 22 године његовог бискупског служења.

Хочевар је нагласио да је за њега увек било уживање да буде међу верницима, као и међу свим становницима Србије, а на посебан начин је захвалио Српској православној цркви, и другим црквама и верским заједницама, "на отворености и сарадњи".

Устоличење новог надбискупа је заказано за 10. децембар у Катедрали узнесења Блажене Девице Марије у Београду.

Биографија монсињора Ладислава Немета

Монсињор Ладислав Немет рођен је у Оџацима, 7. септембра 1956. године где је и заређен 1983. године.

У ред Вербита ступио је 7. септембра 1977. године, а 1982. положио је доживотне редовничке завете. Високошколско образовање стекао је у Пољској. Магистрирао је на Лублинском католичком универзитету. Између 1985. и 1987. године наставља школовање у Риму, а између 1987. и 1990. године био је у служби на Филипинима.

Године 1994. стекао је докторат из догматике на Папинском свеучилишту Грегориана у Риму. Од 1994. и 2000. године предаје догматику у Аустрији на Филозофско-теолошкој вишој школи Вербита, а између 2000. и 2004. године врши службу на сталном међународном представништву Свете Столице у Бечу.

Између 2004. и 2007. био је на служби у Мађарској.

Папа Бенедикт 16. године 2008. именовао га је бискупом Зрењанинске бискупије. За бискупа је заређен 5. јула исте године у зрењанинској катедрали.

За председника Међународне бискупске конференције светих Ћирила и Метода на мандат од пет година изабран је 2016. године, а реизабран је поновно на мандат од пет година 2021. Претходно је од 2011. до 2016. био генерални секретар исте Конференције.

Од 2021. године вршио је службу потпредседника Већа европских бискупских конференција.

Говори мађарски, српски, енглески, немачки, пољски, италијански и хрватски језик. 

Ниш

Нишки деканат (Епархија) са седиштем у цркви Узвишења Светог крижа је у склопу Београдске набискупије, и други је по реду у хијерахији Римокатоличке цркве у Србији.


#   Ниш   католичанство   Станислав Хочевар   папа Фрања   Католичка црква Ниш   Ватикан   Ладислав Немет надбискуп
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима