Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Увећане једнократне исплате за новорођену децу

rssBookmark and Share

Лесковац 22.02.2013. Autor: T.S.

У Лесковцу, од почетка године двоструко су увећане једнократне исплате за новорођене бебе. Нове подстицајне мере актуелна власт најављује у другој половини године.

Увећане једнократне исплате за новорођену децу

Град Лесковац донео је нове мере за подстицај рађања. Једнократне исплате за новорођену децу су увећане, а на износ које бебе добијају утиче да ли су њихове мајке у радном односу.

Они који је добро познају једноставно кажу, храбра жена, јер Ивана Вељовић, новинарка Радио Лесковца је мајка петоро деце. Са супругом професором клавира гаји четири ћерке и једног сина. По важећем закону пето дете, четворогодишња Олга, није имала право ни на какву помоћ.

"Сви ми који имамо више деце не рађамо их због државе већ због себе, али наравно да је  свака врста помоћи добродошла", каже Ивана.

А посебно у првим данима живота када треба купити сву неопходну помоћ за новог члана породице. Онолико колико буџет дозвољава како би се дала подршка рађању од Нове године уводе се нове мере. Након што су најпре у износу од 6,5 милиона динара измирене обавезе према породиљама за протеклих годину и по дана. 

"Уместо досадашњих 5.000 динара, све бебе чије су маме запослене добијаће 10.000 динара, а оне чије маме немају посао по 20.000 динара. У друјој половини године размишљамо и о новим мерама", каже градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Маја Јовановић је запослена, што значи да ће добити 10.000 динара. Иако од старије ћерке има доста и беби опреме и гардеробе, каже, за новорођенче увек много треба.

"И сами знате да за принову никада није доста. Зато оваква помоћ значи", каже Маја.

Колико ће ова мера утицати на рађање у лесковачком крају тешко је рећи, али добра вест из Лесковачког породилишта је да је вишегодишњи пад у броју новорођених беба заустављен.

"Пад је заустављен и то је у овом тренутку најважније. После осам година први пут, за разлику од претходних када се из године у годину рађало по 50 до 80 мање беба, сада у 2012. години имамо три бебе више", каже начелник одељења гинекологије Опште болнице у Лесковцу Срђан Митић.

Марији Дојчиновић је у наручје стигао првенац, у овом тренутку због пре свега материјалне ситуације,како каже, о другом детету не размишља.

"За сада не, касније можда. Николу сам чекала више од четири године, хвала Богу да је ту", каже Марија.

Ипак само у јануару било је и трећих порођаја, па и једног шестог. Између два пописа у Лесковцу је мање 8.000 људи, па би, како кажу, ваљало размишљати о повластицама за вишечлане породице.

У овом тренутку једино се у вртићима одобрава попуст од 20 одсто за боравак трећег детета што је, у зависности од скале плаћања, на месечном нивоу, уштеда између 500 и 1.000 динара.


#   Лесковац   Горан Цветановић
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима