Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко ће морати да замени личну карту - за "брзи" пасош доплата 5.000 динара

Bookmark and Share

27.05.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Посланици Скупштине Србије расправљају о измени закона о личним картама. Да ли престају да важе старе личне карте и шта да урадимо ако изгубимо личну карту?

Илустрација
Илустрација

Валентина Вулић, начелница одељења за управне послове МУП-а Србије, рекла је да лична карта без чипа, као и до сада, мора да се замени уколико се мењају битни подаци као што је адреса.

До сада, према постојећем закону, податак о адреси пребивалишта није се водио као "битан".

"Овим условљавамо да сви подаци у личној карти одговарају чињеничном стању. Дешавало се да грађанин не изврши промену адресу а користи личну карту у правном саобраћају", истакла је Вулићева гостујући у Дневнику РТС-а. 

Када је реч о личним картама са чипом, оне не морају да се мењају и остаће важеће до датума који је наведен у личној карти.

Уколико се мењају битни подаци, на пример пребивалиште, они ће бити измењени кроз чип, као и до сада. 

Пријава нестанка личне карте 

Једна од новина у закону о личним картама јесте проглашавање личних карата неважећим уколико су нестале.

До сада се проглашавање неважећих личних карата објављивало у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, то радити на сајту Министарства унутрашњих послова.

"И даље ће странке ће бити у обавези да пријаве нестанак, промена ће бити таква што ће бити мањи износ приликом пријаве нестанка. Плаћаће таксу за доношење решења али неће сносити трошак за оглашавање у Службеном гласнику, то је 800 динара до сада било", истакла је начелница одељења за управне послове МУП-а Србије.

Идентификација на даљину 

Tакође, једна од новина која ће бити омогућена изменама закона јесте и унос електронских сертификата у личну карту, за електронску идентификацију и електронски потпис.

Овим сертификатом грађани ће моћи да поднесу захтеве МУП-у и од куће.

"То ће бити доказ високе поузданости доказа идентитета. Нпр. за возачку дозволу и сада може да се поднесе захтев и без одласка на шалтер, али то не користи велики број грађана, вероватно јер су навикли да иду на шалтер. Трудићемо се да опцију на даљину уведемо и у новим поступцима", наглашава Валентина Вулић.

"На брзину" до пасоша, али уз доплату 5.000 динара

Начелница одељења за управне послове МУП-а Србије рекла је да путна исправа може хитно да буде издата уколико постоји доказ да је то неопходное – хитно лечење, хитан службени пут. Као хитан рок води се 48 сати.

Такође, према њеним речима, и они који немају доказ могу у хитном року да добију нови пасош, уз доплату од 5.000 динара за хитно издавање.

У редовној процедури грађани плаћају 3.600 динара за издавање новог пасоша. 

Наводи да је тренутно изузетно повећан обим посла за издавање путних исправа, с обзиром на то да у медијима постоје информације о отварању граница.

Вулићева указује да МУП успева да изда све путне исправе у року од седам до десет дана.

"Могуће је заказивање преко е-Управе, 30 дана унапред, али и свака странка која лично дође, обавиће посао. Продужили смо радно време како би што више грађана могло да поднесе захтев", наводи начелница одељења за управне послове МУП-а Србије.


#   МУП РС   лична карта   пасош   документација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима