Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уводи се забрана окупљања више од пет особа

Bookmark and Share

06.11.2020. Јужна Србија Инфо

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије и чланица Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је на седници тог тела одлучено да се број особа које могу да се окупљају у отвореном и затвореном простору смањи са 30 на пет.

Уводи се забрана окупљања више од пет особа

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре, одржаној након седнице Кризног штаба, објаснила да нова забрана окупљања није препорука већ мера која ће бити законски регулисана, а односи се на сва организована јавна окупљања.

Према њеним речима, ова мера се не односи на школску и радну средину, где може да буде више од пет особа, али само ако се обезбеде четири квадратна метра по особи у просторији, то јест удаљеност од два метра.

Она је, када је реч о културним манифестацијама, подсетила на то да је и даље за позоришта и биоскопе ограничење до 500 људи, уз строго прописане услове – ношење маске, поштовање размака и слично.

Министарка је саопштила да ће и средњошколци имати јесењи распуст, који ће трајати од 11. до 16. новембра, што је било предвиђено само за ученике основних школа.

Она је додала да није било одлуке за неке радикалније мере, попут ограничавања кретања или ограничавање сатнице рада, нагласивши да је ситуација изузетно неповољна и нестабилна.

Према њеним речима, десет преминулих у последња 24 часа у нашој земљи је велики губитак, а све то показује какав је потенцијал вируса, колико је опасан и како се брзо шири.

Кисић Тепавчевић је упозорила на то да је сваким даном све више пацијената који захтевају болничко лечење, тако да попуњеност капацитета износи између 150 и 200 кревета дневно.

У последња 24 часа на болничко лечење упућено је 317 пацијената са средње тешким и тешким упалама плућа, а отпуштено је 147, прецизирала је она и истовремено навела да је у КБЦ „Драгиша Мишовић“ смештено десеторо деце и шест мајки, једна трудница, односно укупно више од 200 ковид пацијената.

У КБЦ „Бежанијска коса“ хоспитализована су 244 пацијента, додала је министарка и оценила да још има капацитета и да је могуће и даље да се размишља неколико корака унапред, али да треба да се фокусирамо на то да не дозволимо да капацитети у здравственом систему буду исцрпљени.

Према њеним речима, највећи број заражених је у Београду 1.144, Новом Саду 219, Краљеву 60, Нишу 50, Врању 32, Зрењанину 29, Панчеву 25, Сремској Митровици 22, Љубовији 20, док је у осталим градовима мање од 20 заражених.

Од 1. септембра, како је навела, у школским срединама у Србији укупно је потврђено присуство вируса корона код 708 ђака, и то 308 у основним и 400 у средњим школама.

Претходне недеље, од 26. октобра до 1. новембра, укупно је у школама потврђен вирус код 248 деце, и то 97 основаца и 151 ученика средње школе, док је од 2. до 5. новембра присуство вируса утврђено код 202 ученика – 74 из основне и 128 из средње школе, пренела је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, од почетка школске године углавном се радило о заражавању ван школске средине, тако да је половина одељења у којој је ифентификовано позитивно дете одмах прелазила на онлајн наставу 14 дана.

Тренутно онлајн наставу похађа 200 ученика, пренела је она и подвукла да су управо такве мере предострожности довеле до тога да је прилично стабилна ситуација у школској средини, захваљујући одговорном понашању деце, наставника и професора.

Такође, како је потврдила, има делова земље у којима није било потврђивања коронавируса код ђака, попут основних школа у Севернобачком, Западнобачком, Подунавском, Топличком, Јабланичком, Пећком, Косовскопоморавском, Призренском округу.

Она је предочила да је Предлогом закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести предвиђено да инспектор може на лицу места да изрекне мандатну казну због непоштовања мера.

За неношење маски предвиђена је новчана казна од 5.000 динара за грађане и између 30.000 и 300.000 динара за правна лица, а оно што је најбитније када је у питању превенција у оквиру измене закона јесте могућост да мандатну казну изрекне инспектор на лицу места услед непоштовања мера, прецизирала је министарка.


#   забрана   кризни штаб   Коронавирус   Дарија Кисић Тепавчевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима