Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Верници исламске вероисповести данас славе први дан Курбан - бајрама - Нашој браћи и сестрама по праоцу Авраму – Ибрахиму, срећан празник

rssBookmark and Share

Ниш 16.06.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Велики празник жртвовања и даривања, Курбан или Хаџи бајрам је други од два верска празника који прослављају муслимани широм света.

Верници исламске вероисповести данас славе први дан Курбан - бајрама - Нашој браћи и сестрама по праоцу Авраму – Ибрахиму, срећан празник

Још се назива се и Хаџи-бајрам јер током њега велики број верника обавља Хаџ, једну од пет основних исламских дужности. 

Он представља поштовање воље Ибрахима да жртвује свога сина, као чин покорности Божијој вољи, прије него што је Бог интервенисао преко свог анђела Џибрила, који га је обавестио да је жртва већ примљена.

Месо жртвоване животиње се дели на три дела. Породица задржава једну трећину; другу трећину дају родбини, пријатељима и комшијама; трећа трећина се даје сиромашнима и угроженима.

У лунарном исламском календару, Курбан-бајрам почиње десети дан месеца Зу ел Хиџа и траје четири дана. У међународном (грегоријанском) календару, дани варирају од године до године, померајући се једанаест дана раније сваке године.

Курбан-бајрам је посљедњи од два бајрамска празника, док је први Рамазански бајрам. Основа за празновање Курбан-бајрама долази из 196. ајета из суре Ел Бекара, друге најдуже суре у Курану. Реч „бајрам” се јавља и у сури Ел Мејда, петој сури у Курану, и значи „свечани празник”.

Муслимани у Нишу традиционално прослављају празник молитвом у Ислам Агиној џамији и у својим домовима делећи дарове са најближима.

Патријарх Порфирије честитао Курбан-бајрам

Патријарх Порфирије честитао је Курбан-бајрам свим исламским верницима у Србији. "Свим муслиманима, нашој браћи и сестрама по праоцу Авраму – Ибрахиму, али и нашој браћи и сестрама по радостима, бригама, заједничким прегнућима у којима учествујемо на добро свих – желимо мир, здравље и срећу поводом наступајућег Курбан-бајрама", наводи се у честитки.


#   Ниш   празници   Џамија Ислам-аге Хадровића   Курбан-бајрам   ислам
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима