Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Више средстава за вештачко зачеће

rssBookmark and Share

Прокупље 09.12.2010. Извор: Блиц

Ниш је једини град у Србији у којем парови из градског буџета могу да добију средства за вантелесну оплодњу без обзира на године старости и неограничени број пута. У 2011. градске власти планирају да издвоје најмање још 12 милиона динара за финансирање вантелесне оплодње, што ће бити додатна шанса за многе парове да добију потомство.

Више средстава за вештачко зачеће


- У 2010. години смо издвојили 12 милиона динара, али смо ребалансом определили још додатних 1,5 милиона. За наредну годину планирамо 12 милиона динара, али ћемо опет повећати ако буде потребе, како би сви парови који конкуришу добили средства. Циљ је да буде што више деце у Нишу - каже градска већница Душица Давидовић. Начелник одељења за стерилитет и вантелесну оплодњу на ГАК у Нишу др Дејан Митић каже да је захваљујући средствима које је издвојио град од новембра 2008, када је у нишком Клиничком центру започето извођење ове процедуре, извршено 220 вантелесних оплодњи са стопом трудноће од 30 одсто.

- Из програма који финансира град на ГАК у Нишу је рођено 55 беба, а очекује се још доста новорођенчади у следећој години. Овај пројекат је посебно важан за лечење секундарног стерилитета, када родитељи имају једно дете, а не могу да зачну друго дете, јер за те намене не издвајају средства ниједан град у Србији нити републичка институција. Поздрављам овај програм града јер је проблем секундарног стерилитета већи у односу на примарни - каже др Митић. Из националног програма вантелесне оплодње Министарства здравља Србије, од јануара 2010. жене старости до 40 година могу да добију средства за две вантелесне оплодње. Захваљујући градском програму, Нишлијке могу и након тога да наставе битку за добијање потомства, без старосног ограничења и неограничени број пута.

Иван Николић, начелник градске Управе за дечју, социјалну и примарну здравствену заштиту, наводи да је од 2008. средствима из буџета финансирано 340 поступака вантелесне оплодње.

- Паровима се одобрава новац за један третман годишње. Ако су млађи од 40 година, од ове године их упућујемо прво да искористе средства из републичког фонда како би се наш новац распоредио рационално. У Нишу вантелесна оплодња кошта 103.000, док у неким другим клиникама и до 250.000 динара - каже Николић.

Висина средстава

Брачни парови чији приходи у претходна три месеца, у односу на месец подношења захтева, не прелазе износ од четири просечне месечне нето зараде у Нишу, имају право на 100 одсто средстава за вантелесну оплодњу, док остали, без обзира на висину прихода, имају право на 50 одсто трошкова. Парови су у обавези да сами купују лекове, за шта им је у просеку потребно још око 50.000 динара.




#   Прокупље   Куршумлија   вантелесна оплодња   град   брачни пар   Душица Давидовић   Дејан Митић   Иван Николић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима