Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власотинце: Гробница са 60 жртава из 1944.

rssBookmark and Share

Прокупље 21.10.2010. Бета

Власотинце: Гробница са 60 жртава из 1944.

Секретар државне комисије за откривање тајних гробница убијених након 1944. године Срђан Цветковић изјавио је данас да је једна масовна гробница откривена у близини Власотинца.

Цветковић је за агенцију Бета казао да је у гробници сахрањено око 60 жртава комунистичког режима.

Према његовим речима, гробница је на локацији Гумниште у близини села Јастрабац, три километара од Власотинца.

Сумња се да су ту закопани Власотинчани који су изведени из градске болнице и стрељани у шуми.

Цветковић је казао да је то друга потврђена масовна гробница из периода комунистичких власти, а да је прва лоцирана код Бољевца.

Представници Државне комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године почели су и у Пироту истрагу на више локација, речено је данас агенцији Бета.

Сумња се да је у насељу Барје, на месту званом Врбе, у октобру и новембру 1944. стрељано више од 300 људи који су ту и сахрањени.

Председник Одбора за истраживање и евидентирање тајних гробница Момчило Павловић је рекао агенцији Бета да је ликвидација у Пироту била новембра 1944. године.

"Ликвидације су обављене 15, 16. и 17. новембра те године. Убијани су људи који нису са овог подручја, већ из села у долини Јужне Мораве, попут Грделице, Велике Сојанице и других места", рекао је Павловић.

Према његовим речима, спискови стрељаних су нађени у документацији Безбедносно информативне агенције.

Секретар Државне комисије Срђан Цветковић је рекао да су истражитељи посетили место у насељу Барје где је фарма Завода за пољопривреду.

"Према нашим информацијама и неким сведоцима који нажалост још одбијају да то јавно кажу, овде се налази једна, можда и највећа масовна гробница у Пиротском округу. Људи се још не усуђују да о томе говоре, вероватно из страха и због дугогодишњег ћутања, и што је то била једна од забрањених тема", оцебио је Цветковић.



#   Прокупље   Момчило Павловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима