Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Младима од 16 до 30 година по 100 евра у фебруару

Bookmark and Share

29.12.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић је на годишњој конференцији за медије најавио да ће млади од 16 до непуних 30 година првог фебруара добити једнократну помоћ државе од 100 евра, преноси РТС.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Почетком јануара, здравствени радници добијају 10.000 динара помоћи. Што се тиче БДП-а, навео је да је коначна флеш процена да Србија 2021. годину завршава са стопом раста од 7,5 одсто, и да ће имати други највећи раст у Европи, после Ирске.

Александар Вучић је на годишњој конференцији за медије у Палати "Србија" рекао да је наша земља због коронавируса изгубила много људи и да данас нема никога у Србији ко није изгубио неког свог. Међутим, приметио је, у том процесу није се довољно бринуло о младима.

"Бринући о животима оних који имају одређене болести, наших старијих, мајка, очева, бака и дека, заборавили смо на младе људе, на основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање, о којима нико није бринуо, или нисмо довољно бринули", рекао је Вучић.

Најавио је једнократну помоћ од 100 евра за младе од 16 до 30 година. Каже да држава не мисли да ће решити неки проблем тиме што ће младима уплатити 100 евра, али да је то знак пажње према њима.

"Сви млади, од оних који су напунили 16 година до оних који ће у 2022. напунити 30 година, имају право да се од 15. до 30. јануара пријаве и да првог фебруара добију 100 евра новчане помоћи", рекао је Вучић.

Здравствени радници добиће 15. јануара 10.000 динара.

Вучић је подсетио да ће од јануара бити већа давања за мајке за рођење првог детета - оне ће једнократно добити 300.000 динара. Све породице које добију друго или треће дете примиће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара. За друго дете остаје месечна помоћ од 10.000 динара наредне две године, а за треће дете месечна помоћ у наредних 10 година.

Помоћ за мајке у куповини стана или куће 

Новина је и право на новчана средства за изградњу и куповину стана или куће - уредбом владе омогућиће се да мајка детета добије од државе 10 до 50 одсто вредности објекта на поклон.

"Зашто смо везали све за мајку? Мајке су увек одговорније од нас, мајке су те које ће на најбољи начин да штите интерес детета и желети му најбољи смештај", рекао је Вучић додајући да је то огроман новац - стотине милиона евра.

Најавио је и додатне измене Кривичног законика и других закона којима се уводе још снажније превентивне мере у борби против насиља над женама. Сагледава се, каже, како и на који начин да се избори против вршњачког насиља.

"Јавни дуг испод очекиваног"

Председник је истакао да Србија годину завршава са стопом јавног дуга од 56,9 одсто опште државе у односу на бруто друштвени производ, односно 57,5 у односу на консолидовану државу, тј када се додају и локалне самоуправе.

"Стопа јавног дуга је испод нивоа који смо очекивали, захваљујући и уштедама које смо постигли, да нисмо имали проблема у енергетском сектору у децембру, тада би стопа била и за нијансу нижа. То довољно говори колико смо на домаћински и одговоран начин поступали", истакао је председник.

"Раст БДП-а 7,5 одсто"

Што се тиче раста БДП-а, навео је да је коначна флеш процена, која може да се разликује плус минус 0,1 одсто, да 2021. годину завршавамо са стопом раста плус 7,5 одсто.

Пољопривреда, како је навео, због суше једина бележи минус 1,4 одсто, што нас је коштало веће стопе раста.

Истакао је да је Србија де факто, после Ирске, земља са највишом стопом раста у Европи.

"Не постоји шанса да нас неко стигне. Литванија има нижу стопу од очекиване, ми смо у плусу 6,7 седам одсто у две године. Такав плус нико неће имати и то је велики успех грађана Србије.

Очекује се, како је додао, да Србија ову годину заврши са БДП-ом од 53 милијарде.

"Вратило се 92.300 више људи у односу на октобар прошле године"

Председник се осврнуо и на миграције, и истакао да је нето ефекат миграција данас у Србији 92.300 више људи који су се вратили у нашу земљу у односу на октобар прошле године.

"То је фантастична вест, јер то значи да ћемо имати све више људи који ће се враћати", истакао је председник, додајући да се враћа велики број високообразованих.


#   млади   Александар Вучић   интервју   новчана помоћ   привремене мере
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима