Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић u Лесковцу: Радови на изградњи шест нових стадиона од априла

rssBookmark and Share

Ниш 03.09.2019. РТС. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Радови на изградњи шест стадиона – у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Лозници, Краљеву и Врању почеће најкасније у априлу, најавио је председник Александар Вучић током обиласка стадиона "Дубочица" у Лесковцу. Председник је обишао и Општу болницу у том граду и најавио да ће реконструкција бити потпуно завршена за две године.

Фото: СНС
Фото: СНС

"За годину и нешто дана, овде ће људи моћи да виде фантастичан објекат", рекао је Вучић у Лесковцу, где је одржана презентација будућег изгледа стадиона "Дубочица".

Вучић је рекао да ће по стадиону бити уложено око 20 милиона евра, а да ће имати око 8.200 места "за уживање".

Како је навео, за шест стадиона по Србији завршени су пројекти за грађевинске дозволе, а на пролеће ће почети и радови.

Стадион ће бити по међународним, УЕФА стандардима, покривени, са најмодернијим рефлекторима, да ће на њему моћи да игра репрезентација, каже Вучић, а у оквиру стадиона ће бити и других садржаја.

Навео и да је 11 стадиона у "Суперлиги" реновирано и да се ствари у фудбалу мењају.

"Имали смо пуно успеха у фудбалу, играли смо светско првенство, нисмо имали снаге да победимо Швајцарску, али следећи пут хоћемо. Један тим игра Лигу шампиона, други Лигу Европе, Војводина је значајно јача, Ниш је јак, Чукарички је јак, Лучани, Напредак све снажнији...", рекао је Вучић.

Вучић шутирао на гол, деца одбранила

Председник је, током обиласка стадиона "Дубочица" – где га је између осталих дочекао велики број деце, искористио прилику да једном и сам шутне лопту на гол.

Како се деца нису договорила ко ће да буде на голу, бранило је више њих и – одбранило.

Председник је рекао да ће стадион имати и друге објекте и садржаје како би, каже, био "Мека и Медина" и за друге манифестације.

Наводећи да ће 1,2 милијарде динара бити уложено и у реконструкцију зграде болнице у две фазе, Вучић каже да се на тај начин види да земља може да напредује брже.

Упитан да ли ће и на који начин стадион подићи квалитет живота грађана, Вучић је рекао да кога код из Лесковца или Врања питате да ли ће да се из Београда врати у свој град, одговориће да неће, али да је то начин да се људи задрже у срединама у којима су рођени.

Председник је најавио да ће за два или три месеца почети извођење радова на изградњи новог стадиона у Лесковцу и да ће бити завршен за мање од две године.

"То ће бити веома модеран стадион, са 8.244 места, биће веома леп и задовољан што сам видео оволико деце који ће моћи ту да се баве спортом", навео је Вучић.

Обећао је да ће се до 2022. једна утакмица репрезентације сигурно играти на југу, односно на новим стадионима у Лесковцу или Врању.

Почетак радова на деоници Ниш–Плочник у септембру 2020.

Радови на деоници пута од Ниша до Плочника, у оквиру пројекта изградње ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана, требало би да почну у септембру следеће године, најавио је Вучић.

Председник је навео да му је речено да градња може да почне у септембру наредне године, али да је могуће да радови почну и раније.

Додао је да ће се много брже кренути у изградњу Моравског коридора.

Вучић је нагласио да ће бити великих промена по питању улагања у спортске објекте у Србији и да је срећан што држава може све то да уради и напоменуо да се по том питању готово није ништа радило 50 или 60 година.

Вучић је рекао да ће то довести до бољих резултата у спорту, као што се десило у Мађарској након што је премијер те земље Виктор Орбан почео да улаже у прављење стадиона, фудбалске академије.

Свако улагање се види и зато ће и у спортском смислу, али и када је реч о здрављу наше деце бити пуно урађено у југ и исток Србије, као и Шумадији, навео је Вучић и додао је важно да деце не "типкају само по телефону", већ да се баве спортом.

Нови спортски објекти, такође, увек "повуку" развој локације на којој се налазе, нагласио је Вучић.

"Шта све имамо да отворимо 2021. године, око 1.000 објеката и ко зна колико километара ауто-путева", рекао је председник Србије.

Презентацији будућег изгледа стадиона су присуствовали и министар омладине и спорта Вања Удовичић, председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза и градоначлник Лесковца Горан Цветановић.

"За две године готова реконструкција болнице у Лесковцу"

Председник је обишао и Општу болницу у Лесковцу, у коју је Министарство здравља за набавку опреме и реконструкцију, од 2016. до данас, уложило 86 милиона динара.

Реконструкција болнице биће потпуно завршена за две године, најавио је Вучић и додао да ће та болница за годину и по добити и магнетну резонанцу.

"Када се заврши фасада и столарија, олуци и друго, идемо и на унутрашњи део", рекао је Вучић.

Поновио је да ће од новембра медицински техничари, то јест медицинске сестре, имати повећане плате за 15 одсто.

"Надам се да ће то значити да нам и лекари и медицинске сестре остају овде. Верујем да ћемо у истом износу повећање моћи да урадимо и следеће године, што је значајно повећање животног стандарда", истакао је Вучић.

Председник је питао лекаре шта може још да учини за болницу и након одговора обећао да ће помоћи да већ за шест месеца добију гастроскоп и колоноскоп.

Са председником је у обиласку болнице и разговору са руководством учествовао и министар здравља Златибор Лончар.

Министар је рекао да је болница за последње три године добила дефибрилатор, цистоскоп, пацијент монитор, рендген цеви, мобилни рендген апарат за потребе ортопедске операционе сале, колор доплер, плазма стерилизатор, пратећу опрему за стерилизацију, операциону лампу, опрему за офтамологију, систем за сечење и бушење великих костију.

Према његовим речима, Министарство је у опрему уложило више од 75 милиона динара.

 


#   Ниш   Лесковац   Горан Цветановић   Александар Вучић   Златибор Лончар   Општа болница Лесковац   СЦ Дубочица
@CvetanovicG @avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима