Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Закон о младима ступа на снагу

rssBookmark and Share

15.01.2012. Аutor : S.Radović |

Од сутра ступа на снагу примена Закона о младима који правно гарантује и финансијски осигурава подршку за унапређење друштвеног положаја око 1,5 милиона младих. Ово је корак даље у стварању одрживог институционалног оквира за спровођење омладинске политике. Паралелно, створени су сви законски услови за подршку институција о младима, како је предвиђено Националном стратегијом за младе.

Закон о младима ступа на снагу

„Србија је земља која се ослања на младе и спремни смо да учинимо све што је у нашој моћи да подржимо реализовање њихових интереса и иницијатива. Доношење овог закона представља наставак позитивне јавне политике која се односи на младе. То значи да се држава обавезала да системски и континуирано ствара услове и даје подршку младима у организовању, друштвеном деловању, развоју и остваривању потенцијала. Закон обезбеђује да се глас младих чује. Први пут у историји Србија има Закон о младима и први пут се јасно дефинише шта је то јавни интерес у областима омладинског сектора који ће држава финансирати. Награђивање и стипендирање младих талената први пут се сматра јавним интересом“, изјавила је министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић.

У циљу примене Закона о младима на снагу је ступио и Правилник о садржају и начину вођења јединствене евиденције различитих удружења младих, удружења за младе и њихових савеза, на основу које ће се пратити стање у омладинском сектору и предузимати мере за његово унапређивање; појачаће се транспарентност података о удружењима и њиховим савезима која делују у областима омладинског сектора, а средства из државног буџета, којима се остварује јавни интерес из области омладинског сектора, моћи ће да се дају само евидентираним удружењима на основу конкурса.

По први пут, Србија ће имати Савет за младе, који ће чинити представници релевантних органа државне управе, покрајинског органа управе надлежног за питања младих, невладиног сектора, канцеларије за младе, заједнички представник националних савета националних мањина, као и бројни угледни стручњаци.

Представници младих чине најмање трећину чланства овог савета. Канцеларије за младе, које за сада постоје у 124 локалне самоуправе у Србији, добијају своје утемељење у закону, што ће позитивно утицати на њихов будући рад.

Закон омогућава креирање нових институција и механизама од којих ће се неки одмах формирати, а неки ће се развијати у наредним годинама, и препознаје Националну стратегију за младе као главни стратешки документ који дефинише приоритете, као и обавезу учешћа младих у њеној изради и спровођењу.

Такође, Закон предвиђа да аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе достављају на захтев Министарства, а најмање једном годишње, извештај о спровођењу акционог плана за спровођење Стратегије на својој територији.


#   Снежана Самарџић Марковић   Савет за младе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима